https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаБюджетната комисия обсъжда данъчните закони за догодина

Бюджетната комисия обсъжда данъчните закони за догодина

Данъчните закони за догодина ще бъдат обсъдени в ресорната бюджетна комисия на второ четене.

Отпадане на данък “бакшиш“ и регистрирането на касовите бележки като мярка за изсветляване на икономиката са част от предложените промени между първо и второ четене на данъчните закони.

От ГЕРБ-СДС коментират, че двете мерки биха имали незначителен ефект.

ГЕРБ и ДПС са против и да се свали прага за разплащанията в брой от сегашните 10 000 лв. на 5000 лв. Няма достатъчно банкомати, е основният мотив, както и че в ЕС като цяло прагът е по-висок.

Според ГЕРБ и задължаването на ресторантьорите да изплащат единствено по банков път заплатите на служителите си трябва да отпадне. Мотивът е, че може да се окаже в противоречие с конституцията. Депутатите на Борисов изтъкват, че служителите в заведенията ще бъдат в неравностойно положение с другите работещи, където имало право на избор дали заплатата да се получава в брой или по банкова карта.

ГЕРБ иска да отпадне и предложението на Асен Василев получателят на доставката да не заплаща стойността ѝ, когато доставчикът не издаде касова бележка. Това може да доведе до ситуации, в които недобросъвестни клиенти откажат да платят, твърдейки, че не им е издадена касова бележка, която всъщност са получили и унищожили, смятат от ГЕРБ. Като припомнят, че и според закона, и според Наредба 18 има изключения, които допускат да не се издават касови бележки. Тази мярка за изсветляване на бизнеса по-скоро създава проблеми, отколкото да ги решава и не води до по-голяма събираемост на ДДС, смятат от партията.

Цели четири парламентарни групи искат да отпадне и промяната за гражданските договори. Тя предвижда граждански договори да се смятат за трудови без санкция на Главната инспекция по труда и на съда, както е сега. Това автоматично ще означава по-високи данъци и осигуровки, тъй като отпадат нормативно признатите разходи, но се добавя пълно осигуряване. Предложения за отмяна на този текст в законопроекта има от ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП, “Възраждане” и ИТН, т.е. те със сигурност няма да попаднат в окончателния вариант на закона.

Сплотена опозиция се очертава и срещу данъка върху бакшишите – всички без ИТН имат предложения този параграф също да отпадне. Промяната предвижда в облагаемия доход да се включат и всички предварително неопределени допълнителни парични плащания, което се дефинира като плащания за добро обслужване.

От ДПС се възпротивяват и на идеята клиент да не плати, ако не му бъде издадена касова бележка.

В мотивите на ДПС се посочва, че подобна практика не съществува в държави от Европейския съюз, а само извън него – например в Република Северна Македония.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X