https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоМинистър Цоков: Отворихме, обсъдихме и затворихме готвените промени в учебните програми

Министър Цоков: Отворихме, обсъдихме и затворихме готвените промени в учебните програми

Промяна на подхода, представяне на визия за стандарта за качество, повишаване на практическите умения на учениците за сметка на по-малко наизустяване и възпроизвеждане на факти. Тези мерките за промяна на обучението в училищното образование представи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков на пресконференция.

Министър Цоков обобщи и предприетите действия през първите 6 месеца на управление в сектор образование и наука, като ще набележи краткосрочните и дългосрочни реформи, по които работят с екипа му.

“Същината на промените е свързана със стандарта за качеството на образованието. Тази работа е много добре свършена от всички замесени, които дискутураха по темата за качеството и постигнаха баланс. Стандартът за качество е много важен, защото предполага постигане на определени цели”, посочи министър Цоков.

“Той включва план за разработване още от ранна детска възраст. Идеята е детските ясли да пренастроят своята работа, за да могат децата да получат ранна детска помощ, да има специалисти, психолози, изобщо специалисти за ранно детско развитие. Те ще бъдат предварително обучени”, обясни той.

“Отворихме, обсъдихме и затворихме преди няколко седмици готвените промени в учебните програми от първи до десети клас. Направихме една първа стъпка за това, да се олекотят учебните програми в общообразователната подготовка, по отношение на тяхната фактологическа сложност”, съобщи образователният министър.

“Обсъждаме промени в наредбата за приобщаващото образование”, добави още той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X