https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоБлизо 200 дейци на културата се включиха в протест в Русе

Близо 200 дейци на културата се включиха в протест в Русе

Близо 200 дейци на културата от Държавна опера – Русе, ДТ „Сава Огнянов“ – Русе, Държавен куклен театър – Русе, Художествена галерия – Русе, Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе, частни трупи и свободни артисти се включиха сега в протест, който се състоя пред сградата на операта в центъра на града.

Към тях се присъединиха задочно поне още толкова техни колеги, които поради служебни ангажименти не присъстваха лично. Протестиращите откликнаха на призива за национални протестни действия, предвидени за днес по обед в цяла България. Те носеха плакати и изразиха открито позицията си.

“Искаме достойно заплащане на нашия труд. Ние се борим за бъдещето на всички, защото народ без култура е народ без бъдеще”, каза солистката в Русенската опера Андреана Николова.

По думите й методиката за финансиране на културните институции ги принуждава да правят компромис с качеството на продукцията.
Тя каза още, че нищо не се е променило от протеста, организиран на 1-ви ноември тази година.

“Благодарни сме на нашата публика. Залите са пълни на касовия продукт, но там, където трябва да се погрижим за висококачествения продукт, имаме проблем. Тук е ролята на държавата, която трябва да е готова да финансира поддържането на качествения продукт, тъй като комерсиалния ще си продадем всякак”, коментира Николова.

Независимият продуцент Димитър Липовански заяви, че държавата трябва да има отношение и към независимия културен сектор.

“В нашия сектор цари пълен хаос. Ние нямаме яснота през годината кога се откриват програмите, колко средства за финансиране на независимия културен сектор има, както и какви са програмите, по които ще има подкрепа”, каза Липовански.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X