https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаДепутатите разглеждат държавния бюджет

Депутатите разглеждат държавния бюджет

Предвижда се днес в парламента да започне разглеждането на държавния бюджет, както и на данъчните закони за 2024 година. Това е заложено в програмата на депутатите. Дали обаче ще се стигне до обсъждане на важните финансови текстове ще зависи от това как ще действат от ГЕРБ-СДС и от ДПС.

Припомняме, че от партията на Бойко Борисов във вторник обявиха, че заради освобождаването на директора на „Пирогов”, въпреки предварителните договорки това да не се случи, занапред няма да участват в гласуванията на каквито и да било текстове, освен за промяна на Конституцията.

Очаква се пленарното заседание да започне с дебат по предложението на БСП за създаване на Временна комисия по повод Споразумението между “Булгаргаз” ЕАД и турската държавна енергийна компания “Боташ”, подписано на 3 януари 2023 г. ПГ на ГЕРБ-СДС предлага промени в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти.

Предлага се отмяна на разпоредбата задължаваща икономическите оператори да съхраняват 100 % от запасите на нефт и нефтопродукти само на територията на страната. Това задължение ще затрудни вноса на горива, ще намали конкуренцията, което е предпоставка за по-високи цени на горивата. Различни икономически и политически анализатори тълкуват този законов текст като лобистка поправка в полза на определено търговско предприятие свързано с Руската федерация, което притежава 92% от складовете на територията на страната. Предлага се от 30 юни 2024 г. запасите, съхранявани на територията на други страни – членки на Европейския съюз да може да са в размер до 70 на сто. С промяна в Закона за акцизите и данъчните складове се предлага значително повишаване на санкцията при отказ на лицензиран складодържател да предостави за ползване складов капацитет. Това е гаранция за ефективно изпълнение на законово задължение от страна на складодържателя. При повторно нарушение се предвижда отнемане на лицензията.

ПП- ДБ предлагат промени в а Закона за устройство на Черноморското крайбрежие се предлага и допълнителна защита на дюните, извън случаите, когато те се намират на територията извън обхвата на защитена територия, както и защита на плажовете от третирането им с тежката верижна и земекопна техника.

Възраждане настояват за създаване на Временна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с твърденията на министъра на електронното управление Александър Йоловски, че върху него е бил оказван натиск от народни представители да извършва определени действия.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X