https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаМС опроверга твърдение на Тошко Йорданов за тайно заседание заради ГМО

МС опроверга твърдение на Тошко Йорданов за тайно заседание заради ГМО

Депутатът от партия “Има такъв народ” Тошко Йорданов заяви, че правителството е провело неоповестено публично заседание, на което е решено България да подкрепи отпадането на регламентите за ГМО продукти в ЕС на предстоящата среща на Съвета на Евросъюза. По думите на Йорданов става въпрос за нови геномни техники за храни и фуражи, което, според него, може да доведе до загуба на пазари:

“Пробутвания на генномодифицирана храна! Това ще доведе до освобождаване на нови, неизпитани ГМО в природата, които, както знаете, няма как да бъдат ограничени на едно поле в природата, и прехвърлянето им на полетата, на които българските производители произвеждат хранителни продукти.

Това ще доведе до това, че ще загубим пазари, които търсят чиста, биологична храна, тъй като никой в България вече няма да може да докаже дали храната му не е замърсена с ГМО. Освен това в магазините ще се предлагат без етикиране и без проследяване хранителни продукти, които имат ГМО. В момента задължително се отбелязват”.

По повод тези твърдения на Тошко Йорданов, от правителствения пресцентър заявиха пред БНР, че не е провеждано необявено заседание на правителството по въпроса за употребата на генномодифицирани организми у нас. На последното си редовно заседание на 6 декември, кабинетът е приел позицията на България по предложението за нов европейски регламент за растенията и фуражите, получавани чрез нови геномни техники.

България може да подкрепи общ подход, след като последните компромисни текстове, представени от испанското председателство, отговарят на въпроси, които страната ни е поставяла в дискусиите до момента, заявиха от правителствения пресцентър.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X