https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоСпират всички асансьори без щит под кабината от 1 януари 2024 г.

Спират всички асансьори без щит под кабината от 1 януари 2024 г.

Русенски блокове вече осъмнаха с предупреждения, че от 1 януари 2024 г. асансьорите им няма да работят, ако на тях не се монтира предпазен щит, информира в. Бряг. Крайният срок за изпълнението на тази мярка за безопасност е 21 декември 2023 г. Тя е въведена по европейски стандарт.

След 1 януари 2024 г. започват проверки от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на асансьори е издадена от Министерството на регионалното развитие.

Изискването се отнася до жилищни сгради, предприятия, институции и всички здания, които са получили удостоверение от ДАМТН за осъществяване на дейностите по поддържане, ремонтиране и преустройване на съоръжения за придвижване между етажите на сгради.

„Вече година и половина предупреждаваме нашите клиенти за новата мярка и за задължението да си монтират щит – обясни пред в. „Бряг“ Веселин Тодоров, собственик на русенска фирма за поддържане на асансьори. – Под пода на кабината се слага една метална конструкция, широка колкото шахтната врата, и запълваща дупката между кабината и шахтата. По този начин се избягва опасността човек да падне в шахтата. Ако някой заседне между етажите, и, въпреки забраната, се опита сам излезе, тогава дори и да успее да отвори вратата, няма да може да падне в шахтата надолу, защото ще има този щит. На мен ми се случи такъв инцидент с куче, което падна от 7-ия етаж – и то много голямо куче. Като заседнат в асансьора, хората са нетърпеливи сами да се освободят и да отворят вратата. И ако я отворят, вместо да слязат на етажа, падат в шахтата. Този щит прикрива дупката, в която биха паднали. Така че той защитава живеещите в сградата “ категоричен е специалистът.

Живеещите в сградата или управителят на етажната собственост трябва да заплатят за монтирането на щита. „Конструкцията струва около 360 лева за мебелна кабина – тип кабина за багаж, или около 300-320 лева за малка кабина – уточни Тодоров. – Но цените зависят от кой производител са купени и кога са купени щитовете. Понеже това го говорим от година от половина, тогава цените бяха около 200 лева. Но много малко хора изпълниха тогава препоръката и сега цените скочиха дори до 400-500 лева“.

Собственикът на фирмата предупреди, че последният работен ден, в който се слагат тези щитове, е 21 декември. “След това започват поголовни проверки и ще се правят големи актове за хиляди лева глоби от ДАМТН“, категоричен е Тодоров. Актовете са както за фирмата, която поддържа асансьора, така и за етажната собственост на сградата.

Тодоров напомня отново, че по принцип, ако заседнеш в асансьора, нямаш право сам да се опитваш да излезеш. Звъниш или на указания в кабината асансьор, или на червения бутон. „В рамките на 15-20 минути идва техник“, уверява специалистът. Най-добре е винаги в асансьора да се влиза с телефон, препоръчват пък патили от асансьорни неволи русенци.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X