https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоНосия от Мартен е част от календар с още 13 фотографии от...

Носия от Мартен е част от календар с още 13 фотографии от цялата страна

Невестинска хърцойска носия от Мартен е част от календара „Девойко, мари хубава“ на фондация „Живите български корени“. В страниците му за 2024 година са поместени 13 носии, облечени от не по-малко красиви български момичета.

Носията от Мартен е от края на ХIХ и началото на ХХ век и принадлежи на частната колекция на Диана Димова. Модел на календара е Анелия Атанасова, съобщават от фейсбук страницата на „Българските корени“, цитирани от в. Бряг.

Носията е характерна за Русенското поломие и поречието на река Дунав около Русе и Тутракан, информират организаторите. Костюмът се причислява към двупрестилчените носии, като задната престилка се нарича кърлянка и е с бродерия в долния край на полите, а предната престилка е с късано чело (техника на тъкане на цветната ивица в долния край на престилката). Ризата е тип бърчанка, богато украсена с шевици – алтици по раменете, пера – по пазвата и спустове – по гърба на ризата. На кръста се запасва дизгя – тъкан на кори колан, богато обшит с разноцветни мъниста. Над ризата се облича наичен елек от кадифе, а на краката се обуват шарени чорапи. Характерно за тази носия е двурогото забраждане, което се оформя от плитките на жената и две кърпи за глава.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X