https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораТошко Йорданов: Ще блокираме парламента, когато се гледат промени в конституцията

Тошко Йорданов: Ще блокираме парламента, когато се гледат промени в конституцията

“ИТН, БСП и “Възраждане” имат различни мотиви за блокажа на парламента, който направиха миналата седмица”, настоя шефът на парламентарната група на ИТ Тошко Йорданов.

“Ние сме против начина, по който се променя конституцията, обясни той, разграничавайки се от аргументацията на “Възраждане” и Костадин Костадинов за запазване на Паметника на Съветската армия. Когато блокирахме трибуната на НС Костадинов каза техните мотиви, след това аз обясних нашите”, подчерта той пред Нова тв.

Росен Желязков се опитва да е хуморист, в което няма лошо, коментира той поведението на председателя на парламента. Не е нелепо да се блокира работата на НС, това е нормална процедура, тъй като всеки имал право на протест, стига да не е свързано с насилие.

ИТН ще блокира работата на НС само като се обсъжда конституцията. Но ще участват в дебата за бюджета. Йорданов не е фен на Паметника на Съветската армия и на комунистическия режи, дори видя ирония в това наследници на хора, които са построили паметника сега да искат да го разрушат.

“По-добре би било да се питат софиянци на референдум, аз бих предпочел там да има паметник на хан Аспарух”, заяви депутатът. И отбеляза, че Паметникът на Съветската армия наистина се разрушава незаконно.

Във вторник няма да има заседание, когато ще има заседание на Конституция, ако зависи от ИТН.

“Когато има валяк, който мачка и го прави брутално, нямате друг избор освен на съпротива”, заяви Йорданов обяснявайки крайните стъпки по блокирането на парламентарната дейност.

Той не е доволен от промените в конституцията, свързани с възможността на президента да избира служебен премиер. Шефовете на БНБ трябва да са партийно независими, подчерта Йорданов. И изтъкна, че Андрей Гюров е в нарушение – шеф е на НПО и част от ръководството на ПП. Според него с измененията има смесване на трите власти, а и ще паднат “в един нормален КС”. Ако всички посочени в списъка откажат, както и техните заместници, НС ще може да избере когото си поиска, включително и сваления вече премиер. Това е всичко, освен гаранция за честни избори, настояват от ИТН.

Партията не иска главният прокурор да бъде политическо назначение, но е съгласна, че правомощията му трябва да бъдат ограничени.

Йорданов “няма уважение за начина, по който се държи тоя”, визирайки премиера Николай Денков.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X