https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоПредставят нови функции на електронното пациентско досие

Представят нови функции на електронното пациентско досие

В здравното министерство ще бъдат представени нови функции на електронното пациентско досие и на мобилното приложение, чрез което хората, притежаващи електронен подпис, могат да виждат медицинската си история за определен период назад.

Към момента здравноосигурените могат да проследят пациентската си информация, записана в Националната здравноинформационна система, чрез сайта на Здравната каса, като въведат ЕГН и своя ПИК от Националната агенция за приходите.

Досието съдържа историята на медицинските прегледи за повече от 10 години, направени имунизации, изследвания, процедури, както и регистрирани влизания в болница. Описани са и посещенията при стоматолог.

Същата информация е достъпна чрез приложението “еЗдраве”, което изисква квалифициран електронен подпис. От няколко месеца ръководството на здравното министерство говори за разработване на електронно известяване, когато в пациентското досие е разписан нов преглед, изследване или хоспитализация, с цел самият човек да има контрол върху разходите от здравни осигуровки.

Планирано е и въвеждане на профилактичен календар, който отново чрез известяване ще дава информация за профилактични изследвания, на които хората имат право според възрастта си.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X