https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниЕдин от най-близките до Владимир Путин хора е организирал убийството на Евгений...

Един от най-близките до Владимир Путин хора е организирал убийството на Евгений Пригожин

“Собственикът на руската частна военна компания “Вагнер” най-вероятно е убит, а организатор на предполагаемия атентат е един от най-близките до Владимир Путин хора – шефът на Съвета за сигурност на Руската федерация – Николай Патрушев”, пише в. “Уолстрийт джърнъл”.

“Патрушев нееднократно е предупреждавал стопанина на Кремъл, че прекаленото високото доверие към частната армия налива вода в мелницата на нейния шеф и това е било заплаха за позициите на руския военен и политически елит. Държавният глава обаче е игнорирал думите на бившия шеф на Федералната служба за сигурност (ФСС), защото “Вагнер” е жънела успехи на бойните полета в Украйна. Коренната промяна в отношенията между Кремъл и наемниците е настъпила през октомври 2022 г.”, написа още изданието, което се позова на бивш служител на разузнавателна служба на Москва.

“Тогава Пригожин се е обадил на Путин и в груба форма се оплакал от дефицит на боеприпаси, който водел до огромни загуби в жива сила. Свидетел на разговора е бил Патрушев, който казал на президента, че шефът на “Вагнер” е станал опасен и престанал да се съобразява с висшето държавно и военно ръководство на страната. Следващите обаждания на Пригожин до Путин са оставали без отговор”, добавя медията.

“Когато през юни 2023 г. Пригожин започна метежа си, Патрушев е взел ситуацията в свои ръце. Шефът на Съвета за сигурност е провел разговори с президентите на Беларус Александър Лукашенко и Казахстан Касим Жомарт Токаев, които убедили Пригожин да прекрати похода си към Москва”, допълва вестникът.

“След края на метежа Патрушев е организирал свои бивши подчинени от ФСС, които са сложи бомба в самолета на Пригожин, взривил се на 23 август след излитането си от московското летище “Шереметиево”, посочва още “Уолстрийт джърнъл”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X