https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораКадри от дрон показват нарязаните парчета от Паметника на Съветската армия в...

Кадри от дрон показват нарязаните парчета от Паметника на Съветската армия в калта в с. Лозен

Нарязаните на парчета фигури от Паметника на Съветската армия са буквално поставени в калта на поляна в софийското село Лозен.

На снимки и видео на БГНЕС, заснето с дрон, ясно се вижда как бронзовите елементи на паметника все още не са прибрани в халетата, предвидени за целта.

От документи, разпространени по-рано днес от Областната администрация на София, става ясно, че е назначена специална охрана на частите, въпреки че в халетата не се вижда такава.

В 4:30 ч. през нощта отрязаните елементи на паметника бяха превозени до халетата в с. Лозен. Работници разглобяват скелето, издигнато около най-високата част на паметника в центъра на София.

Решението на съда не означава паметникът да бъде върнат отново на постамента си
В плана за демонтажа на паметника бе предвидено всяка от фигурите да се разчлени на две части от кръста нагоре – половината на торса и главата и другата половина, всяка от които е около 4-5 тона. Запълнените с бетон крака също бяха разделени от кръста надолу и демонтирани поотделно.

След две разпореждания на Административния съд в София областният управител Вяра Тодева е наредила спиране на дейностите по демонтажа – още на 19 декември, а самите разпореждания са обжалвани в срок, посочват от областната администрация. От администрацията допълват, че спазват стриктно закона.

Паралелно това започва изработването на техническа спецификация за планираната реставрация на фигурите.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X