https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПатриарх Неофит е в стабилно състояние, но още е в болница, митрополит...

Патриарх Неофит е в стабилно състояние, но още е в болница, митрополит Антоний ще отслужи Рождественската света литургия

Западно- и средноевропейският митрополит Антоний е поканен да отслужи Светата литургия за Рождество Христово и Богоявление в катедралния храм “Св. Ал. Невски” вместо патриарх Неофит. Това е решението на Светия Синод на БПЦ, по чиято покана митрополит Антоний е в България за празниците.

“Патриархът е във ВМА, където лекарите се грижат за неговото здраве и Българската православна църква призовава всички да се молят за неговото здраве, защото молитвата е най-голямото оръжие на всеки християнин”, разказа митрополит Антоний пред bTV.

“Патриархът е в стабилно състояние, но по препоръка на лекарите не се допускат лица до него, за да се запази стерилна обстановката в тези времена с много вируси и грипове, така че ние се вслушваме в компетентното мнение на лекарите, вярваме в тях”, допълни той.

“Отслужването на Светата литургия е голяма духовна радост за всеки духовник”, каза митрополит Антоний. Той ще отслужи светата литургия по възложение на Светия синод. “Всички да се помолим за по-добри бъднини на българския народ”, призова митрополитът.

Довечера от 18 часа започва Утринното Богослужение. А в неделя от 9,30 започва Рождествената света литургия.

„Преди всичко трябва да се подготвим с молитва осъзнавайки чудото, което се извършва на Рождество Христово. Днешният ден, Бъдни вечер, е вечерта, в която всички се събираме не около веществената трапеза, а около духовната, в която очакваме да се роди спасителят, разтваряме яслите на сърцата си, за да можем да го посрещнем“, каза митрополит Антоний.

По думите му сме отвикнали да казваме „благодаря“ дори на най-близките около нас.

„Оправдавайки се със суетата на ежедневието и забързания живот, като че ли все по-малко имаме време за стойностните неща в нашия живот, а те са непреходните, а не материалните. Войните, кризите, пандемиите ни карат да се замислим за преходността на човешкия живот и за краткия срок. Тогава осъзнаваме къде е истината“, допълни митрополит Антоний.

В навечерието на Рождество Христово той отправи послание към вярващите:

„Мир в сърцата, любов, която да раздаваме, да бъдем Христови ученици и миротворци, да свидетелстваме чрез делата на любовта и вярата и да се молим Бог да благослови България и да ни даде по-добри бъднини“.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X