https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораЗащо масата на Бъдни вечер не се вдига

Защо масата на Бъдни вечер не се вдига

Много са традициите, свързани с Бъдни вечер. На масата се слагат само постни ястия, които трябва да са нечетен брой – 5, 7, 9 или 11.

Меси се содена питка или такава, която е направена с квас. Все още се пости, затова живата мая не е разрешена. Питата се разчупва от най-възрастния мъж в къщата, високо над главите на гостите. Целта е всичко, което е посадено, и се чака да покълне, да расте високо и бързо. Първото парче от питката е за къщата, а второто се оставя пред икона на Богородица. Всеки трябва да си вземе парче от питката. На когото се падне паричката, ще бъде здрав и щастлив през цялата година.

На трапезата се остава дълго време, за да е сигурно, че всички желания и магически практики, които са направени, ще стигнат до небето и ще бъдат чути и изпълнени.

Според поверието през нощта идват близките покойници, за да вечерят.  Ето защо трябва да се оставят и чисти прибори. За да се спечели тяхната благословия, масата не се вдига. По време на вечерята, членовете на семейството сядат на разстояние един от друг, за да оставят място и за мъртвите. Вярва се също, че така късметът няма да избяга от къщата.

Всички членове на семейството изпълняват различни ритуали на Бъдни вечер. Мъжете отсичат Бъдника – дебел пън от дъб или друго дърво, което символизира “Световното дърво”, което крепи реда и хармонията. В Бъдника се издълбава дупка, която се пълни с червено вино, тамян и зехтин. Пали се от най-възрастния член на семейството и трябва да гори цяла нощ. Смята се, че огънят има силата да прочиства и да гони злите сили. Тъй като точно в тази свята нощ небето се отваря, сред хората бродят таласъми и зли сили. Рано на следващата сутрин пепелта от Бъдника не се изхвърля. Разпръсква се по нивите за плодородие, а останалата част се съхранява в къщата и гони злото.

Жените и обредната пита През това време жените също са станали рано и започват с най-важното – замесване на обредната пита. Най-младата мома носи “мълчана” вода – пренася вода от кладенеца в пълно мълчание по целия път. Домакинята омесва с тази вода пита с късмети. Поставя в нея сребърна паричка – символ на плодородието и богатството, както и дрянови пъпки, които носят здраве. Питата се декорира с различни елементи – кръст, символизиращ вярата и Божията сила, кръг, символизиращ вечния кръговрат, цветя, символ на младостта и красотата и др.

Святата нощ преди Рождество е изпълнена с поверия, които стриктно се спазват. Ето най-популярните от тях:

  • Ако Бъдникът гори добре и пръска искри, реколтата ще е богата.
  • Ако времето е мрачно и облачно, пролетните култури ще са добри, кошерите ще са пълни с мед.
  • Всеки от семейството чупи по един орех и гадае по ядката. Ако ядката е цяла и хубава, ще е здрав. Ако ядката е гнила – очакват го болести.
  • Моми, на които предстои женитба следващата година, не месят хляб, защото се вярва, че ще изнесат плодородието от къщата.
  • По време на вечерята не се става от масата, за да не стават кокошките, докато мътят. Ако на някого му се наложи да стане, трябва да ходи приведен, за да натежат така житните класове през лятото.
  • Мома или момък могат да разберат името на годеника или годеницата си. Трябва тайно да станат от вечерята и да подслушат какво си говорят съседите. Първото мъжко или женско име, което чуят, е името на човека, с когото ще се съберат.
  • Поставят се листа от бръшлян под възглавницата, за да предскажат здравето. Ако на сутринта листата са останали зелени и свежи, човекът ще е здрав през идната година.
  • След като всички си легнат, домакинята разрязва глава лук и слага в 12 люспи по 3 щипки сол. Нарича всяка люспа на месец от годината и ги качва на покрива на къщата. На сутринта се гледа дали солта се е стопила или не. Ако солта се е стопила, съответният месец ще е дъждовен и плодороден. Ако солта е останала и се е втвърдила, месецът ще е сух.
  • Ако пепелта от Бъдника на сутринта е много, годината ще е плодородна.
  • Ако на Бъдни вечер вали сняг, пчелите ще се роят много.
Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X