https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораМария Габриел: Приемането ни в Шенген е национален приоритет от години

Мария Габриел: Приемането ни в Шенген е национален приоритет от години

“Приемането ни в Шенген е национален приоритет от години. По него са работили редица правителства и политици”, заяви след заседанието на Министерския съвет в четвъртък вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Тя благодари на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за помощта при преговорите.

„В последните дни той следи, помага и съпреживява всичко. Надяваме се до края на годината преговорните процеси да приключат”, допълни Габриел.

„Последните дни по своему бяха кулминационни. Не само заради всички години на усилен труд, месеци на упоритост и резултати, но и заради многобройните и интензивни часове на преговори. Продължаваме да работим много активно с партньорите ни в Австрия, Румъния, ЕК, испанското председателство, Генералния секретариат и Правната служба на съвета по решение за пълноправно членство на България и Румъния в Шенген. При постигане на съгласие двете държави ще могат да приложат законодателството. В края на март ще отпадне контролът по въздушните и морските граници, а на следващ етап – и на сухоземните”, допълни тя.

Вицепремиерът ни благодари още на министъра на външните работи, министъра на правосъдието, парламентарните групи, подкрепящи правителството, българските евродепутати и президентството.

„Когато говорим в един глас и отстояваме интересите на България, можем, постигаме и вървим напред”, заключи Габриел.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X