https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитно9 впечатляващи астрономчески събития, които трябва да се видят на небето през...

9 впечатляващи астрономчески събития, които трябва да се видят на небето през 2024 г.

Любителите на нощното небе ще имат редица астрономически събития за гледане през 2024 г. Те включват пълно слънчево затъмнение и грандиозни метеорни дъждове. National Geographic е съставил хронология на събитията с часове и места.

18 януари: Юпитер и Луната ще танцуват заедно

Годината започва с атрактивна комбинация от два ярки съседни свята: Луната и Юпитер. Най-голямата планета на Слънчевата система ще доминира вечерното небе на 18 януари, появявайки се до блестящ полумесец.

Ако внезапно пропуснете тази януарска комбинация, не се притеснявайте – Юпитер и Луната ще се срещнат отново в небето на 14 февруари, 13 март и 10 април в поредица от такива комбинации, които следват лунните цикли на Луната около Земята.

Всяка двойка ще бъде уникална по свой собствен начин, а Луната ще бъде представена в различни фази и ориентации заедно с гигантския Юпитер. Насочете бинокъла си към Юпитер, за да наблюдавате собствената му свита от четири големи луни, подредени една до друга.

8 април: Пълно слънчево затъмнение ще пресече Северна Америка

Основното небесно събитие на годината ще бъде зашеметяващо пълно слънчево затъмнение, което ще потъмни небето за милиони наблюдатели в Северна Америка, тъй като Луната напълно закрива Слънцето. Пътят на съвкупността, където целият диск на Слънцето ще бъде покрит от Луната, ще минава през четири щата на Мексико, 15 американски щата от Тексас до Мейн и пет канадски провинции в източната част на страната.

Април: ярка комета ще премине близо до Земята

Гигантска комета, три пъти по-голяма от връх Еверест, наречена 12p/Pons Brooks, бързо си проправя път в Слънчевата система. Криовулканичната комета, съставена предимно от лед, прах и газ, претърпя няколко изблика през 2023 г. и изненада астрономите с бързото увеличаване на яркостта си. През март, когато кометата се приближи до Слънцето, се очаква тя действително да се ускори поради повишената гравитация на нашата звезда.

До април може дори да се види с невъоръжено око веднага след залез слънце на западното небе. Потърсете го на 12 април, когато кометата ще премине покрай блестящия Юпитер, което ще улесни проследяването ѝ. И девет дни по-късно, на 21 април, кометата Понс-Брукс ще достигне най-близката си точка до Слънцето и може да достигне пиковата си яркост, предоставяйки една от най-добрите възможности да я видите.

Също така не забравяйте да потърсите кометата по време на пълното слънчево затъмнение на 8 април, когато тя ще се появи близо до потъмнялото слънце, потенциално видима през бинокъл или дори с невъоръжено око, ако пламне – рядко небесно дуо, което обещава незабравим небесен пейзаж!

4 май: Пикът на метеорния поток Ета Аквариди

През 2024 г. условията обещават да бъдат идеални за метеоритен дъжд. Най-добрите гледки се очакват в часовете преди зазоряване на 4 май, когато намаляващият полумесец няма да изгрее до зори, което означава, че особено тъмното небе ще позволи на звездобройците да видят дори най-слабите падащи звезди.

Радиантът на потока, откъдето изглежда произхождат отделни метеори, ще бъде близо до югоизточния хоризонт в едноименното съзвездие Водолей. Това разположение прави небесното шоу малко по-благоприятно за наблюдателите в южното полукълбо.

12 и 13 август: връх Персеиди

Тази година се очертава да бъде особено добра година за Персеидите, тъй като пиковият метеорен поток съвпада с тъмно, безлунно небе. Нарастващата Луна ще залязва около полунощ, осигурявайки отлични условия за наблюдение вечер и преди зазоряване. Северното полукълбо е предпочитано за този дъжд, тъй като метеорите ще преминат близо до съзвездието Персей, което е близо до хоризонта за тези, които живеят в далечни южни ширини.

Септември и октомври: Пристигане на кометата C/2023 A3 (Tsuchinshan-Atlas)

Небесното тяло A3 Tsuchinshan Atlas беше забелязано за първи път през февруари 2023 г. Очаква се да осигури зашеметяващ спектакъл в края на 2024 г. В началото на лятото ще се вижда във вечерното небе и ще може да се наблюдава с любителски телескопи.

С наближаването на септември орбитата на кометата ще я приближи както до Слънцето, така и до Земята за първи път от 80 000 години. Астрономите очакват, че може да се освети и може би ще я видим с бинокъл или дори с просто око, появявайки се ниско в източното небе преди изгрев слънце в южните ширини.

Ако кометата оцелее в пътуването си около Слънцето, най-доброто време за наблюдатели в Северното полукълбо ще започне около 12 октомври. Всяка вечер тя ще се издига по-високо във вечерното небе, така че кометата постепенно ще става все по-видима.

17 септември: Сатурн ще се сприятели с Луната

Последните четири месеца на годината ще предложат изящна последователност от небесни подравнявания, тъй като Луната и Сатурн се сближават веднъж месечно, започвайки от 17 септември. Зашеметяващата гледка, видима с просто око, ще се повтори на 14 и 15 октомври, 11 ноември и 8 декември.

Двата ярки свята ще бъдат видими малко след залез слънце и пролуката между тях ще бъде идеална за бинокъл с ниска мощност, като двата обекта лесно се виждат заедно, въпреки че няма да са достатъчно близо, за да бъдат наблюдавани през телескоп. Цветовият контраст също ще направи двойката визуално впечатляваща със сребристото сияние на луната до ясно изразения жълт оттенък на гигантската планета.

2 октомври: огнен пръстен в небето

Щастливите наблюдатели в западното полукълбо ще видят второто слънчево затъмнение за 2024 г. Пътят на огнения пръстен или пръстеновидното затъмнение ще пресича предимно Тихия океан, ограничавайки видимостта от сушата до няколко места.

Първото наблюдение на затъмнението от сушата ще се проведе на живописния Великденски остров в 14:07 местно време (19:07 UTC). Жителите там ще станат свидетели на впечатляващите 6 минути и 23 секунди от пръстена – максималната част от затъмнението, когато Луната е пред слънчевия диск, оставяйки пръстен от слънчева светлина около ръба му. Това явление възниква, когато Луната е по-далеч от Земята, отколкото по време на пълно слънчево затъмнение, и следователно изглежда по-малка в небето.

След това затъмнението ще обхване южно Чили и бързо ще се премести през Андите в Аржентина. Междувременно частичното слънчево затъмнение ще бъде видимо от милиони наблюдатели в голяма част от Южна Америка.

4 декември: Венера и полумесецът ще се срещнат след залез слънце

Ранно празнично удоволствие очаква звездобройците, тъй като двата най-ярки обекта след Слънцето, Луната и Венера, обединяват сили в ранното вечерно небе. Тези два свята ще бъдат достатъчно близо, за да бъдат наблюдавани заедно с бинокъл, а освен това Венера ще изглежда като миниатюрна версия на четвъртата луна в любителски телескопи. Всичко, което трябва да направите, за да се насладите на небесното подравняване, е да потърсите Луната точно след залез слънце на 4 декември.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X