https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораРазделно събиране на биоразградими отпадъци ще започне през 2024 г. в Русе

Разделно събиране на биоразградими отпадъци ще започне през 2024 г. в Русе

Разделно събиране на биоразградими отпадъци ще започне през 2024 г. в Русе. Анаеробната инсталация вече има издаден Акт 15. През януари се очаква тя да бъде въведена в експлоатация и да заработи, съобщи по време на пресконференция днес зам. – кметът на Община Русе Димитър Недев.

Проектът на практика завърши успешно днес, въпреки многобройните трудности. Изграждането се реализира по проект, финансиран от ОП „Околна среда“ 2014 – 2020 по приоритетна ос „Отпадъци“. Водещ бенефициент е Община Русе, а партньори са общините Сливо поле, Иваново, Тутракан, Ветово, които са членове на Регионалното сдружение за управление на отпадъците.

Димитър Недев подчерта, че Върховният административен съд със свое решение окончателно е отменил финансова корекция, наложена от управляващия орган от близо 6 млн. лв. по проекта.

Наред с изграждането на анаеробната инсталация, ще бъде осигурено и разделно събиране на биогразградимите отпадъци от териториите на общините по проекта. Целта е да се създаде допълнителен капацитет за рециклирането им и да се постигне намаляване на общото количество депонирани отпадъци. Русе се стреми да достигне 30 % намаление чрез анаеробната инсталация и сепариращата инсталация, каза Димитър Недев.

Предстои да бъдат поставени кафяви контейнери, в които да се изхвърлят остатъци от храни, биоразградими отпадъци, зелени отпадъци. Най-трудното ще бъде хората да се научат да ги използват по предназначение, като за целта ще бъде проведена информационна кампания.

Новото съоръжение ще позволява безкислородното третиране на биоразградими отпадъци, от които впоследствие се получава компост, газ и електрическа енергия.

Изпълнителят на проекта сподели, че е било истинско предизвикателство да приключат работа по изграждането на инсталацията в рамките на 270 дни. Заради обжалванията стартът е бил даден с голямо закъснение и малко хора са вярвали, че ще бъде готово в този кратък срок, след като първоначално са били заложени 700 дни. На моменти се е работело денонощно, но резултатът е налице. Доставено е също допълнително оборудване, техника за разделно събиране, мобилно оборудване и нови транспортни средства.

Общият бюджет на проекта „Проектиране и изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци на територията на Регионално сдружение за управление на отпадъците Русе“ е 34 383 754 лв., като финансирането от Европейския фонд за регионално развитие е 21 806 615 лв., а от националния бюджет 3 848 226 лв. Собственият принос на сдружението е 3 045 059 лв., а на Община Русе – 9 488 821 лв. Срокът за изпълнение на проекта е 31 декември 2023 г.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X