https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщество2023 г.: Година на опустошителни пожари, които убиха 258 души

2023 г.: Година на опустошителни пожари, които убиха 258 души

През 2023 г. пожарите бяха смъртоносни и неконтролируеми. Те изгориха близо четири милиарда акра гори, убиха повече от 250 души и изпуснаха 6,5 милиарда тона въглероден диоксид в атмосферата, пише Meteo Balkans.

Пожари с исторически мащаби в Канада

Северна и Южна Америка претърпя рекорден сезон на горски пожари тази година, с близо 800 милиона акра изгорени до 23 декември, повече от един и половина пъти по-голям от размера на Испания, 100 милиона повече от средната годишна стойност за 2012-2022 г. дата, според Глобалната информационна система за диви пожари (GWIS).

Най-голямото бедствие се случи в Канада, където тази година изгоряха 180 милиона хектара гори.

Те бяха пожари, подхранвани от суша и горещина, причинени от изменението на климата и „неконтролируеми“, тъй като „тактиките за борба се оказаха неефективни“, каза пред AFP Полин Вилен-Карлоти, доктор по география и експерт по пожари.

„Вече не сме в състояние да се справим с тях, в днешните условия, с нашите човешки средства, оттук и важността да действаме по-скоро предварително, в превенция, а не постфактум, в битка и гасене“, продължава той.

Убийствена година

Общо 97 загинали и 31 изчезнали при августовските пожари в Хавай, 34 загинали в Алжир, 28 в Гърция… Годината е била най-смъртоносната за 21 век, според базата данни за извънредни събития (EM-DAT) на Католическия университет в Лувен, с над 250 загинали.

„Това е прекомерна смъртност, която рискува да се увеличи през следващите години“, като пожарите „се доближават опасно до градовете“, посочва Полин Вилен-Карлоти. През август туристическият град Лахайна в Мауи, Хавай, беше почти напълно унищожен от пожар.

И тази година, в допълнение към зоните, които обикновено са изложени, като средиземноморския басейн (Гърция, Италия, Тунис, Алжир…), Северна Америка или Австралия, други региони, които досега бяха пощадени, като Хаваите или Тенерифе, претърпяха бедствия – увеличавайки броя на хората в риск и засягайки най-уязвимите групи от населението.

Шест милиона тона въглероден диоксид

Колкото повече пожари се умножават, толкова по-малко време има растителността за възстановяване и толкова повече гори могат да загубят способността си да абсорбират въглероден диоксид. „Според последните проучвания горските пожари намаляват съхранението на въглерод с около 10%“, обяснява Солен Тиркети, изследовател в LATMOS (Laboratoire Atmospheres, Milieux, Observations spatiales).

Освен това, когато дърветата горят, те внезапно освобождават целия въглероден диоксид – газ, който причинява парниковия ефект – който са съхранили в атмосферата.

Въздействието обаче е относително: от началото на годината горските пожари са отделили около 6,5 милиарда тона въглероден диоксид, според Глобалната информационна система за горски пожари (GWIS), в сравнение с 36,8 милиарда тона от използването на изкопаеми горива (петрол, газ, въглища…) и цимент.

Като цяло, около 80% от въглерода, създаден от горските пожари, след това се абсорбира отново от растителността, която израства отново през следващия сезон. Останалите 20% вместо това допринасят за увеличаване на натрупването на въглероден диоксид в атмосферата, подхранвайки повишаването на температурата в един вид порочен кръг.

Пряко въздействие върху здравето

В допълнение към въглеродния диоксид, горските пожари и пожарите в райони с ниска растителност отделят цял ​​набор от патогенни частици, от въглероден оксид до цял набор от други газове или аерозоли (пепел, сажди…).

„Тези емисии променят значително качеството на въздуха на стотици километри при най-тежките пожари“, казва Солен Тиркети, посочвайки „незабавно въздействие върху здравето“, което се добавя „към унищожаването на екосистеми, стоки и инфраструктура“.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X