https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораВигенин: Въздушният Шенген е залъгалка за наивници

Вигенин: Въздушният Шенген е залъгалка за наивници

„Въздушният Шенген е залъгалка за наивници. На час по лъжичка става ясно за какво става въпрос що се касае по споразумението с Австрия за т.нар. въздушен Шенген“, каза каза зам.-председателят на БСП Кристиян Вигенин пред bTV.

Той обясни, че вече е публикувано решението, с което България и Румъния станаха част от Шенген по въздух и вода.

„Към него има приложение с две изявления – на Австрия, България и Румъния от една страна и от друга страна на ЕК. Изявлението е от името на правителството. Според това съвместно изявление България се ангажира без ограничения, при ускорена процедура, в рамките на 3 работни дни да се получава съгласие и да приема всички заявени за връщане емигранти, влезли и регистрирани в България, получили статут и заминали в Австрия. По официални данни само за 2022 г. това са над 9000 души, а ние сме се съгласили за 6000, за 2023 вероятно говорим за същите числа“, смята той.

Според него утрояването на силите на Фронтекс и финансирането за граничната сигурност с дронове и нови коли не е разписано в изявлението на ЕК.

„Само декларират, че ще продължат подкрепата, това е различно от засилена подкрепа. Вярвам само на това, което пише черно на бяло. Иначе: „Тати ми обеща колело, ама друг път“, на този принцип сме и с Шенген“, заяви Вигенин.

Според него Австрия нееднократно е заявявала, че няма проблем с България

„Днес се оказа, че се правят промени в законодателството за бежанците и се оказа, че интегрирането на бежанците ще е включено в плановете за интеграция на общините. Правителството оценява, че нямаме капацитет и целта на тази промяна е тези бежанци да бъдат пуснато по общините. Кметовете не знаят за тази промяна“, предупреди депутатът от БСП.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X