https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораКабинетът Денков отменя концепцията за насърчаване на софтуерното обучение

Кабинетът Денков отменя концепцията за насърчаване на софтуерното обучение

Кабинетът “Денков-Габриел” отмени на днешното си заседание Концепцията за насърчаване обучението на софтуерни специалисти (2015 – 2030 г.). Решението на правителството се обосновава с мотив, че голяма част от приоритетите, мерките и дейностите в концепцията са адаптирани и към момента се прилагат в други стратегически документи в областта на образованието и науката, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

От правителствената пресслужба допълват, че наличието на голям брой стратегически документи за реализацията на определена хоризонтална или секторна политика затруднява координацията по нейното изпълнение и ефективния мониторинг, като увеличава значително административната тежест и измества фокуса от изпълнението на политиката към разработване и отчитане на документи.

С приемане на протоколното на кабинета се цели да бъдат преодолени слабостите в националната стратегическа рамка, тя да се усъвършенства и в частност да се консолидират и синхронизират стратегическите документи в областта на образованието и науката.

Правителството днес също така актуализира Националната карта на висшето образование. Данните сочат, че най-масови в национален мащаб са професионалните направления “Икономика”, “Педагогика”, “Медицина”, “Администрация и управление”, “Педагогика на обучението по …”, “Комуникационна и компютърна техника”, “Информатика и компютърни науки” и “Право”. В тях се обучават над половината студенти в страната.

Студентите през академичната 2022/2023 година са 179 765. В образователна и квалификационна степен “бакалавър” се обучават над 116 000, за “магистър” учат 58 000, а за “професионален бакалавър” малко над 5 000 студенти. Български граждани са 164 854 или близо 92% от всички действащи студенти, а чуждестранните са 14 911 или 8.3%. Над половината чужденци (58.4%) учат “Медицина” и “Стоматология”.

Най-много са висшите учебни заведения в Югозападния район за планиране, който включва и столицата – 27. В Северозападният район пък има само две висши училища и филиали на други четири. Най-много професионални направления са достъпни в Югозападния район – 50, а най-малко в Северозападния – 14.

Националната карта на висшето образование се актуализира ежегодно и на база на информацията в нея се определя държавната политика в сферата, включително приема в определени направления и специалности и разкриването на нови университети или филиали. С това се балансирано развитие на мрежата от висши учебни заведения, така че тя да отговаря на реалните нужди на регионите и на прогнозите на пазара на труда.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X