https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноФеноменът Ел Ниньо ще продължи още няколко месеца

Феноменът Ел Ниньо ще продължи още няколко месеца

Очаква се Ел Ниньо да продължи няколко месеца, като има 73 процента вероятност явлението да отшуми между април и юни, предаде Ройтерс, позовавайки се на Центъра за климатични прогнози (CPC) към американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA).

Ел Ниньо представлява естествено затопляне на повърхностните води в източната част на Тихия океан, което причинява климатични крайности по целия свят.

Явлението може да предизвика горски пожари, тропически циклони и продължителни суши и оказва влияние върху пазарите, особено върху развиващите се, които са най-изложени на колебания в цените на храните и енергията.

Цените на основните хранителни продукти в Бразилия например започнаха да се увеличават след спада в селскостопанската продукция, за който се обвинява Ел Ниньо. Еквадор въведе нормиране на енергията заради сушата, причинена от явлението.

Ел Ниньо често предизвиква по-топли и влажни зими, които могат да доведат до обилни снеговалежи и прекъсвания на електрозахранването.

През последните 10 години в САЩ се наблюдава увеличение с 20 процента на прекъсванията на електрозахранването през зимните месеци с активен Ел Ниньо. По-рано японската Метеорологична служба каза, че има 40 процента вероятност явлението да продължи до края на пролетта в Северното полукълбо.

Преди броени дни учени потвърдиха, че 2023 г. е била най-горещата в света. Според експертите наред с предизвиканото от човека изменение на климата, миналата година температурите са били повишени и от метеорологичното явление Ел Ниньо.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X