https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаВносът на електроенергия не е, защото България няма мощности, а защото токът,...

Вносът на електроенергия не е, защото България няма мощности, а защото токът, който произвежда, е по-скъп в определени дни, обясни Николай Денков

Вносът на електроенергия е не, защото България няма мощности, а защото токът, който произвежда, е по-скъп в определени дни, часове, тогава, “когато другите могат да произвеждат от съответните източници, и тогава на пазара се внася ток, защото е по-евтино”. Това обясни премиерът Николай Денков по време на блицконтрола в Народното събрание . Той бе попитан от Драгомир Стойнев от „БСП за България“ защо в началото на януари т.г. сме внесли ток не само от Турция, но и от Република Северна Македония.

Денков уточни, че тече технологично състезание как да бъде произвеждана по-евтина ел.енергия и да бъде създаден този енергиен микс, който да даде възможност на регионите, на държавите, да произвеждат най- евтин ток, конкурентен на пазара. България е част от регионалния пазар и трябва по най-бързия и ефективен начин да обнови технологично своите мощности, за да е конкурентна спрямо съседите, подчерта премиерът. Затова, по думите му, е много важно България да продължи в ускорени темпове да изгражда своя микс от възобновяеми източници, вкл. хидроенергия, ядрена енергетика. Денков припомни, че този кабинет е подписал договорите за изграждане на 2 ядрени реактора и е започнала работа по тях, за да може да сме конкурентни на пазара, както е било досега. Миналата година България е нетен износител на ток, сигурен съм, че и тази ще бъде така, изтъкна министър-председателят. Нормално е, когато има отворен регионален пазар, в определени дни, часове, да бъдем вносител, това е част от енергийния пазар, който така се развива в целия свят, това е начинът да имаме по-евтина енергия за всички, подчерта Денков. Според него би имало драма, ако спрем процеса на енергийно-технологично обновление, защото тогава няма да сме конкурентоспособни.

Драгомир Стойнев упрекна кабинета, че не е изпълнил абсолютно нищо по споразумението с българските миньори и енергетици.

По споразумението с миньорите и енергетиците е свършено всичко, което може да бъде свършено междувременно. Преди 2 дни имахме среща с тях в Министерския съвет, където им представихме какво сме свършили, ще го представим и на вас в Народното събрание, отговори Денков. Ако има проблем в мините и в държавния ТЕЦ, така ще го кажа, това е ,защото години наред хора лъгаха енергетиците и миньорите, че могат да продължават така, както е било много години наред, обясни той. Ние сме правителството, което ги покани, обясни, че така не можа да продължава, какви са посоките, в които може да се търси решение, затова успяхме да сключим споразумение, и благодарение на парламента, че се включи в този процес, посочи премиерът. Един от резултатите е, че България вече получи потвърждение за териториалните си планове, с което ще имаме около 2.4 млрд.лв., които да бъдат използвани точно за тези хора, подчерта Николай Денков.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X