https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоСлед "Леденото кралство" в центъра на Русе растенията няма да пострадат

След “Леденото кралство” в центъра на Русе растенията няма да пострадат

Технически дефект е причината за декора на “Леденото кралство” в градската градина на Русе, стана ясно вчера. Минусовите температури запазиха атрактивните фигури, образували се върху дърветата и храстите, но пък притесниха русенци, че ледената обвивка може да унищожи растителността.

Заради ниските температури част от поливната система се е задействала погрешка – автоматичните пръскачки са се включили и са блокирали.

Водата, обляла дърветата, храстите и цветята, замръзнала в причудливи форми. Вече два дни русенци с любопитство ги оглеждат, снимат се, но и се тревожат.

“Борчетата са си свикнали на студове. Технически проблем, който се превърна в атракция. Забавляваме се, правим си снимки”.

Ледената красота е обхванала 3 вида храсти и смърчове, устойчиви на студ, а според специалистите от Община Русе за тях няма опасност от измръзване.

“Те издържат на зимните условия. А както знаем в Русе е имало много по-тежки зими, с много по-ниски температури. В момента е спряла вегетацията отдавна. Няма сокотечение, няма дишане, няма фотосинтеза. Моето мнение е, че няма да има сериозни последствия за растителността”, заяви Марин Койнов, ландшафтен архитект към ОП “Паркстрой” – Русе.

От общината обаче призовават гражданите да не се опитват да чистят леда от растенията, защото така могат да ги наранят. Вече има отчупени клонки от тях.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X