https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоВсички ромски групи в България празнуват от днес Банго Василий

Всички ромски групи в България празнуват от днес Банго Василий

Всички ромски групи в България празнуват от днес Банго Василий, припомнят от Сдружение „Ромска академия за култура и образование” – Сливен. Празникът започва на 13 януари, аналог на християнската Бъдни вечер.

От Сдружението ежегодно организират събития, свързани с Ромската нова година, като кулинарни изложби, концерти и др. Предстои да излезе от печат книгата “Панорама на ромската култура”, представяща изтъкнати ромски творци и артисти. В нея има част, посветена на празника Банго Василий, на който се отдава почит към Свети Василий и птиците, според легендата – избавители на ромите.

Традиционната трапеза включва птица, обикновено петел, зелеви сарми, баница с късмети и др. До полунощ къщата е затворена, за да не избяга късмета, а в 12:00 часа започва сурвакане за здраве и берекет. През деня на 14 януари, както и на 15-и се празнува, посещават се близки и приятели, като си честитят с “Бахтало Василий!”

Сурвакари от Професионалната гимназия по текстил и облекло „Добри Желязков“ в Сливен на 12 януари влязоха в Министерството на труда и социалната политика по случай ромската Нова година и пресъздадоха обичаите, свързани с празника и легендата за Банго Василий. Те отправиха пожелания за здраве, щастие и благоденствие.

В навечерието на Васильовден, по стар стил и ромската Нова година – Банго Васил, учители и ученици от Средно училище “Георги Стойков Раковски” в гр. Котел посетиха посолството на република Полша, където представиха характерния за ромската общност обичай “Василица”, съобщиха от учебното заведение.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X