https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаБлизнашки: В жалбата до КС Радев защитава собствената си къщичка и мълчаливо...

Близнашки: В жалбата до КС Радев защитава собствената си къщичка и мълчаливо подкрепя съдебната реформа на управниците

“За мен съдебната реформа е централният елемент на всичко, което се случва. Много от тези неща са спорни”, каза в „Лице в лице“ по bTV преподавателят по конституционно право проф. Георги Близнашки.

„Конституционните съдии са длъжни да се произнесат. Не очаквам някакви чудеса. Най-вероятно ще бъде оказан натиск върху Конституционния съд“, прогнозира той.

По думите на експерта, в жалбата си до Конституционния съд президентът защитава „собствената си къщичка“ и мълчаливо подкрепя съдебната реформа на управляващите.

„Това означава, че по всяка вероятност съдебната реформа ще получи одобрението на Конституционния съд, което ни връща 80 години назад. Проблемът се състои в политизирането на съдебната система по американски образец. Връщаме се към статуквото отпреди 9-ти септември“, изрази мнение проф. Близнашки.

Според него, съдебната система няма да издържи тази реформа и след няколко години ще станем свидетели на обратен процес.

По повод кандидатурите на ПП-ДБ и ГЕРБ за конституционни съдии, Близнашки коментира, че официално ще бъдат подкрепени, но в медиите политическите сили ще изкарват кирливите си ризи.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X