https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораГаф на НС остави ощетените без обезщетения за незаконна конфискация

Гаф на НС остави ощетените без обезщетения за незаконна конфискация

Законодателен гаф на настоящото Народно събрание лиши гражданите и фирмите от правото да искат обезщетения от незаконни съдебни актове по Закона за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗОНПИ), както и да търсят отговорност за вреди, причинени от дейността на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Това става ясно от спешно пуснат за обществено обсъждане в правителствения Портал за обществени консултации проект за изменения в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), с който той да бъде поправен и то със задна дата.

Гафът е сътворен от народните представители при приемането на новия Закон за противодействие на корупцията (ЗПК). С него всичко свързано с борбата с корупцията бе извадено от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество и вкарано в ЗПК, а старият закон остана да урежда само конфискацията и беше преименуван на Закон за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗОНПИ).

Двата закона трябваше да бъдат синхронизирани. Оказва се обаче, че се е получила законодателна дупка – с вкарването на отговорността по новия ЗПК е изпаднала тази по ЗОНПИ, както и отговорността на комисията за конфискация. Така от 6 октомври 2023 г., когато влезе в сила ЗПК, в България вече няма вътрешен механизъм за обезщетяване на вредите от незаконна конфискация.

От МП се опитват сега да извинят гафа на депутатите с техническа грешка, но в същото време не само предлагат спешна промяна в ЗОДОВ, но и се налага да й дават и обратна сила. Оттам посочват, че заради гафа и ако той не бъде бързо поправен, България може да има големи проблеми в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Изреждат се няколко дела, сред които „Недялков и други срещу България“ „Тодоров и други срещу България“, „Йорданов и други срещу България“, по които досега ЕСПЧ не присъжда имуществени вреди на жалбоподателите по две причини – първо, защото има възможност делата да бъдат възобновени и преразгледани на национално ниво, и второ – заради наличието на вътрешноправно средство за обезщетение по законите за отнемане на имущество, придобито от престъпна/незаконна дейност в ЗОДОВ, което позволява търсене на имуществени вреди и пропуснати ползи Към момента пред ЕСПЧ има 8 висящи производства, касаещи отнемане на имущество, голямата част от тях – във фаза за решаване след двустранна размяна на становища.

“При така очертаното положение, с голяма степен на вероятност може да се очаква, че изходът от делата ще е неблагоприятен. Съществува голям риск ЕСПЧ да се откаже от досегашната си практика да не присъжда имуществени вреди и да уважи поне частично (ако не изцяло) претенциите на жалбоподателите в този смисъл, които възлизат на огромни суми. Само по едно от висящите производства (делото „Солаков срещу България“) цената на иска в националното производство е над 3,5 млн. лв”, аргументират спешните промени от МП..

“Не на последно място, с промените се утвърждава отдавна установеният принцип държавата да отговаря в пълнота за вредите, причинени от нейни органи, закрепен и в Конституцията, и се възстановява правото на гражданите и юридическите лица да търсят обезщетение за понесените от тях неблагоприятни последици във връзка с производствата по ЗОНПИ”, посочват още авторите на проектопромените.

За да се предотвратят неблагоприятните последици, както във връзка с производствата пред ЕСПЧ, така и по отношение на висящите национални производства, се предлага общественото обсъждане да е в спешен порядък в най-краткия вариант от 14 дни, пише “Сега”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X