https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораТримата кандидати за конституционни съдии бяха представени в пленарната зала

Тримата кандидати за конституционни съдии бяха представени в пленарната зала

Тримата кандидати за конституционни съдии бяха представени в пленарната зала на днешното заседание на Народното събрание. За двете места от парламентарната квота в Конституционния съд (КС) има три номинации – Десислава Атанасов (ГЕРБ-СДС), Борислав Белазелков („Продължаваме промяната – Демократична България“) и Цвета Рангелова („Възраждане“). Кандидатите бяха представени по азбучен ред.

Г-н Белазелков е сред най-уважаваните юристи както в магистратските среди, така и в обществото, с над 40-годишен професионален опит, заяви Никола Минчев, който представи кандидатурата му. Белазелков е професионалист с изключителни познания и опит в различни области на правото, посочи той. Минчев подчерта, че една от основните му каузи е защитата на независимостта на съда като основен гарант за демократичното развитие на България и защита на правата и свободите на гражданите. След като представи и основни моменти от биографията на кандидата, Никола Минчев обобщи: Не само аз, но и всичките ми колеги от парламентарната група на ПП-ДБ считаме, че Борислав Белазелков не само отговаря на критериите за заемане на длъжността конституционен съдия, а че категорично притежава всички професионални и нравствени качества да изпълнява достойно тази длъжност.

Десислава Атанасова е един от най-опитните парламентаристи, била е министър на здравеопазването и има необходимия юридически стаж за заемане на длъжността конституционен съдия – това бяха част от акцентите в представянето на номинацията на ГЕРБ-СДС. Кандидатурата ѝ бе представена от Екатерина Захариева. Десислава Атанасова изключително добре познава законодателния процес и нормативните актове и е вносител на 316 законодателни инициативи, включително за изменение и допълнение на Конституцията. Считаме, че богатият ѝ опит в законодателния орган ще допринесе положително за дейността на КС, каза Захариева. През годините Атанасова е отстоявала уважението към институциите, върховенството на закона и защитата на интересите на гражданите, добави също тя. Захариева отбеляза още, че Атанасова е открит и прям човек, който умее да проявява диалогичност.

Цвета Рангелова има повече от 21-годишен юридически стаж, каза лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който представи номинацията ѝ. Тя има богата адвокатска практика. През целия ѝ професионален път до настоящия момент работата ѝ е свързана с осъществяваната от нея правна защита във всички сфери на правото. Тя се ползва с добра репутация сред колегите си, често е сред избраните делегати за ежегодно провежданите общи събрания на адвокатите в страната, каза още Костадинов. Той подчерта, че тя е и общественоангажирана личност, която отстоява обществени каузи. Показала е, че може да носи отговорност, да работи в екип, добави той. Показвала е висок професионализъм и знания, познава добре националното и европейското законодателство, отбеляза също Костадинов.

Изборът на конституционни съдии беше включен като първа точка в дневния ред по предложение на председателя на парламента Росен Желязков в началото на пленарното заседание. Искра Михайлова („Възраждане“) поиска изслушването на номинираните за КС да се излъчва на живо по БНТ и БНР, но предложението не беше прието. След представянето на кандидатите, започнаха и разискванията. Според процедурата гласуването е явно чрез компютризираната система за гласуване, като се извършва поотделно за всеки кандидат по поредността, определена в списъка на кандидатите. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X