https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоСофийският окръжен съд призна България за собственик на 66 недвижими имоти по...

Софийският окръжен съд призна България за собственик на 66 недвижими имоти по последното дело за т.нар. царска реституция

Софийският окръжен съд призна България за собственик на 66 недвижими имоти. Това стана след повече от десетгодишна съдебна битка. Имотите представляват гори и земи от горския фонд в Рила планина с обща площ от около 16 хил. дка. и са по последното висящо дело относно казуса с т.нар. царска реституция. Това съобщават от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

“Производството по делото е образувано по искове на държавата чрез министъра на земеделието и храните срещу наследниците на бившите царе Ф. I и Б. III. През 2019 г. бе сключена съдебна спогодба с част от ответниците, представители на фамилията В. и делото спрямо тях е прекратено”, припомнят от министерството. “С постановеното решение съдът признава, че държавата е собственик на процесните имоти ex lege, по силата на действалите Закони за горите, както и че не е имало основание за реституция на процесните горските имоти”, уточняват още от МЗХ. Решението на съда не е окончателно.

Ако така постановеното решение на съда остане в сила, С.Б.С и сестра му М.Б.Х ще трябва да възстановят на Държавата присъденото им обезщетение от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за имуществени вреди в размер на 1 635 875 евро, вследствие наложения мораториум от НС през 2009 г., допълват от ведомството.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X