https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеПрез зимата се събуждат автоимунните заболявания на кожата

През зимата се събуждат автоимунните заболявания на кожата

„През зимата се събуждат автоимунни заболявания на съединителната тъкан – лупус, дерматомиозит, склеродермия. Някои кожни заболявания не понасят ниските температури. Вятърът, в комбинация с ниските температури, изсушава кожата, получава се изпръхване. Това води до сърбеж, парене и болка. Тези симптоми са резултат от свити кръвоносни съдове. Необходимо е да прилагаме по-мазни кремове, с по-висок процент на липиди и по-често върху откритите части на тялото – лицето, ръцете”. Това заяви дерматологът професор д-р Здравка Демерджиева в предаването „Пулс” по NOVA NEWS.

Кожата – най-големият орган в човешкото тяло, се променя в зависимост от възрастта. “При малките деца тя е много уязвима. Кожата на възрастните хора е по-тънка от кожата на зрелия човек. През зимните сезони е по-добре възрастните хора да стоят у дома на топло, да използват по-топли дрехи и ръкавици”, обясни дерматологът.

Тя даде съвети за хората с различни навици и занимания. „Дамите, които се гримират, е добре под фон дьо тена да са поставили мазен крем. Вечерта преди лягане могат да се използват по-мазни маски, които да отстранят ефектите на студа”, обясни д-р Демерджиева.

За спортистите и за туристите, които зимата са в планината, тя препоръча да използват кремове с фактор 50 и 50 плюс за слънчева защита. „Добре е да ползваме кремове, които блокират UV-А и UV-В лъчите, така кожата ни ще бъде предпазена, включително и от рак”, каза медикът.

Тя обясни, че софийската вода е мека и децата с атопичен дерматит могат да бъдат къпани ежедневно. „Водата във Варна, Бургас, Русе е твърда – там малките деца с такова заболяване може да се къпят два пъти седмично. В аптечната мрежа има достатъчно добри продукти, които няма да доведат до допълнително обезмасляване на кожата”, допълни Здравка Демерджиева.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X