https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораКорнелия Нинова призова президента да не присъства на клетвата на новите конституционни...

Корнелия Нинова призова президента да не присъства на клетвата на новите конституционни съдии

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президента Румен Радев да не присъства на клетвата на избраните миналата седмица двама нови конституционни съдии. В ефира на bTV тя уточни, че така той може да спре встъпването им в длъжност и да покаже позицията си с действия, а не само с думи.

Парламентът гласува това да са предложената от ГЕРБ Десислава Атанасова и издигнатият от “Продължаваме промяната – Демократична България” Борислав Белазелков. Според Нинова при избора им е нарушен основният закон и затова ще сезира Конституционния съд. Тя добави, че ако Радев не присъства на клетвата им, процедурата по избор на конституционни съдии започва отначало.

Тя отново захапа “сглобката”. “Да видим сега как ще гласуват за регулаторите. Христо Иванов и ПП да гласуват и после да кажат: “Опа, сгрешихме”. Но те вече ще са овладели регулаторите”, коментира лидерът на БСП.

По повод ръководството на комисията за спецслужбите и ротационния принцип, при който сега “Възраждане” я поемат, Нинова коментира: “Когато гласувахме този правилник, те знаеха, че “Възраждане” рано или късно ще бъде председател на тази комисия и че са проруска партия.”

На прага на ротацията, която ще се извърши през март месец, Нинова обясни, че БСП винаги защитава българския национален интерес, само че разделението на евроатлантици и проруски е смокинов лист.

Тази година за БСП освен европейски избори, ще има и пълен цикъл от четири избори в партията.

“Ще се избират основни ръководства от организации до основни общински председатели, областни, делегати на конгреса, председател на партията и конгрес. Ние имаме и вътрешно партийна кампания и европейска”, каза още тя.

Пълният цикъл от четири избори в партията ще започне от юли. Те ще продължат до септември. През октомври ще бъде направен пряк избор на председател на партията. Нинова уточни, че през ноември ще има конгрес, на който новият председател трябва да стъпи в четиригодишен мандат.

Лидерът на БСП обяви, че от февруари започват събранията на основните партийни организации за номинации за евродепутати. През март ще има конференции на, които да бъдат разгледани номинациите и да бъдат одобрени, и изпратени до Националния съвет, който ще се проведе през април. Тогава ще станат ясни и имената на евродепутатите.

Днес е одобрена работна група, която да започне работа по изработването на платформа за европейски избори.

Тя подчерта още, че за БСП европейските избори са много важни и България заслужава да бъде пълноправен член на ЕС. Според нея там трябва да отидат хора, които са проевропейски настроени, но ще защитават българския национален интерес.

“Поставяме си тази цел, да изпратим такива хора и да получим доверието на българските граждани”, подчерта Корнелия Нинова.

“В момента ни управлява едно от най-антиевропейските правителства, които са ни управлявали до момента. Политиката им за приемането на България в Шенген е пълен провал. Днес научаваме от Николай Денков, че и еврозоната може да не се види от 1 януари 2025 година, а от юли 2025 година или може би някъде по-нататък”, каза още тя.

Лидерът на БСП коментира и заявката на Васил Божков за нова партия. На въпрос защо бизнесменът с редица обвинения атакува почти всички политически лидери, но не и нея, тя отговори, че най-вероятно той вижда последователната работа на “левицата” в борбата срещу модела на управление, създаден от Бойко Борисов.

“Всички, които бяха срещу този модел, се прегърнаха с Борисов, а именно той го създаде”, добави Нинова. Тя не отговори конкретно дали би си партнирала с бъдещата партия на Божков, като направи уточнението, че за един човек “не бива да се правят политически заключения на база бизнес начинанията му”.

Според Нинова, председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски си позволява да се държи както си поиска в пленарната зала на Народното събрание заради “прекалено самочувствие”.

“Повярва си, че е господар на парламента и говорител на правителството”, добави тя.

Според нея едни нови предсрочни парламентарни избори и един служебен кабинет ще внушат политическа нестабилност в страната. Правителството обаче е вредно, трябва да подаде оставка и да се проведат нови избори, настоя Нинова.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X