https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеСЗО отчита тревожен ръст на случаите на морбили в Европа

СЗО отчита тревожен ръст на случаите на морбили в Европа

Световната здравна организация (СЗО) отчете тревожен ръст на случаите на морбили в европейския й регион. През 2022 година болните от дребна шарка са били само 941, а през изминалата година СЗО отчита 30 000 случая. Това представлява повече от 30-кратно увеличение през последните месеци, като ако не бъдат предприети спешни мерки, няма да може да се избегне и по-нататъшното разпространение на инфекцията.

“Свидетели ставаме не само на 30-кратно увеличение на заразените, но и на близо 21 000 хоспитализирани и 5 смъртни случая заради морбили. Това е обезпокоително”, обясни регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге.

“Ваксинацията е единственият начин да се предпазят децата от потенциално заразяване. Необходими са спешни мерки за ваксиниране, за да се спре предаването на инфекцията и да се предотврати по-нататъшното й разпространение. Жизнено важно е всички държави да са подготвени за бързо откриване и навременна реакция при избухване на огнища на морбили”, каза още д-р Клуге.

През 2023 г. дребната шарка е засегнала всички възрастови групи. Всеки два от пет случая са установени при деца на възраст от 1 до 4 години. По-малко са случаите при хора над 20 години. От началото на 2023 година до октомври са докладвани цели 20 918 хоспитализирани случая.

Този сериозен бум на инфекциозното заболяване до голяма степен се дължи на изоставането във ваксинационното покритие на европейския регион в периода 2020 – 2022 година. Пандемията COVID-19 значително повлия на работата на имунизационната система, което доведе до рекорден брой неваксинирани деца – над 1,8 млн. бебета са пропуснали ваксинацията срещу морбили в този период.

Премахването на здравните мерки, на които пандемията ни подложи, увеличиха още риска от предаването на болестта и нейното разпространение.

30-кратното увеличение на случаите на морбили през изминалата година допълнително подчертава важността на високия имунизационен обхват във всяка общност.

В няколко държави от региона вече са започнали засилени мерки по рутинна имунизация и кампании, с които се цели наваксване на броя ваксинирани срещу морбили. СЗО подкрепя страните с големи огнища на заболяването, като разследва случаите и помага при ваксинирането и контролирането на инфекциите в болниците.

Елиминирането на морбили и рубеола остава приоритетна цел за всички страни от региона. Важните стъпки за противопоставяне на разпространението на тези опасни болести остават преодоляването на пропуските в имунизирането на населението и стандартното наблюдение на болестта, за да се предприемат правилните действия.

Наложително е страните да постигнат и поддържат над 95% ваксинационно покритие. Затова постигането на рутинната ваксинация трябва да остане един от основните приоритети за всички страни.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X