https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиИнцидентиЕкоактивистки лиснаха супа върху „Мона Лиза“ в Лувъра

Екоактивистки лиснаха супа върху „Мона Лиза“ в Лувъра

Две жени лиснаха червено-оранжева супа върху бронираното предпазно стъкло на “Мона Лиза” на Леонардо да Винчи в парижкия Лувър, протестирайки за правото на “здравословна и устойчива храна”, предаде АФП.

“Кое е по-важно? Изкуството или правото на здравословна и трайна храна. „Вашата земеделска система е болна. Нашите фермери умират на работа“, редуваха се в изявленията си двете, застанали пред картината.

Протестът е извършен на фона на демонстрациите на френските фермери, настояващи по-добро заплащане, данъци и регулации. Премиерът Габриел Атал в петък обяви няколко мерки, но блокирането на пътищата продължава в различни части на страната.

Действието в неделя е продължение на поредица от подобни прояви на екоактивисти срещу световноизвестни картини с искане за повече действия за постепенно премахване на изкопаемите горива и защита на планетата. Съответно това не бе първото нападение срещу “Мона Лиза”. През май 2022 г. 36-годишен мъж хвърли пай с яйчен крем по нея, понеже художниците не се фокусирали достатъчно върху „планетата“, но дебелата стъклена преграда предпази творбата.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X