https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоЛюбомир Дацов: Кредитирането помпа инфлацията. БНБ да вземе мерки

Любомир Дацов: Кредитирането помпа инфлацията. БНБ да вземе мерки

„Кредитирането помпа допълнително инфлацията, защото цените се отнасят към нивото ѝ и се отчитат в този индекс, което да се отрази на влизането ни в еврозоната”, предупреди в ефира на NOVA финансистът Любомир Дацов.

Според него цените на пазара на имоти са по-високи от нормалното.

“Лихвите почти не са се променили през последната година. В същото време рязко са се увеличили обемите в ипотечното кредитиране”, посочи Любомир Дацов.

„Ако БНБ вземе мерки, ще бъде нормално да има увеличение на лихвите по жилищните кредити”, допълни той.

“Броят на ипотечните кредити е намалял с 2% от миналата година, а 20%-ият ръст в стойността на този тип заеми идва от увеличението на цените”, пресметна кредитният консултант Тихомир Тошев . “За година банките са раздали над 5 млрд. лева на домакинствата. Въпреки това около 50% от сделките с имоти на пазара са с пари в брой, но в последните 18 месеца има спад”, обобщи кредитният консултант.

Ръстът на ипотечния кредит става все по-обезпокоителен. За последните 12 месеца до края на декември 2023 г. общият размер на отпуснатите от банките ипотечни кредити за домакинствата нараства с 20,5%. Темпът на нарастване продължава да се ускорява в последните месеци – противоположно на случващото се в Европа.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X