https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиРуснак е сред арестуваните за стрелбата в Църква в Истанбул

Руснак е сред арестуваните за стрелбата в Църква в Истанбул

Турската полиция задържа 47 души по подозрение за участие в стрелбата в църква в Истанбул, сред тях и руски гражданин. Това каза турският вътрешен министър Али Ерликая, предаде ТАСС.

Нападението бе извършено в 11:40 ч. местно време в неделя (10:40 ч. бълг вр.) по време на служба в църквата „Санта Мария” в квартал Саръйер. Двама маскирани нападатели стреляха по турския гражданин Тунджер Мурат Джихан, роден през 1972 г.

„В рамките на разследването на случая с въоръжено нападение срещу църква бяха проведени операции на 30 адреса, задържани бяха 47 души, включително един гражданин на Русия и един гражданин на Таджикистан, които може да са свързани с Ислямска държава ( ИД, терористична организация, забранена в Руската федерация )”, каза той.

По думите на министъра, задържаните са отведени в отдел “Охрана”, където ще бъдат снети доказателства за съпричастността им към стрелбата.

“Истанбул е бил дом на представители на различни вероизповедания от векове и ще продължи да бъде така. Ние никога няма да толерираме тези, които се опитват да нарушат мира и спокойствието в нашата страна”, каза Ерликая.

Той добави, че от юни миналата година в Турция са проведени 46 операции срещу ИД.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган по-рано увери, че замесените в нападението ще бъдат задържани до 24 часа. Руското генерално консулство в Истанбул съобщи, че не е получавало молби от сънародници във връзка с извънредното положение в храма. Турската прокуратура наложи забрана за публикуване на всякаква информация за инцидента, освен официалната.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X