https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоДанаил Ковачев: Предпроектното проучване за строежа на Дунав мост при Русе –...

Данаил Ковачев: Предпроектното проучване за строежа на Дунав мост при Русе – Гюргево е началото на неговото изграждане

До средата на тази година България и Румъния би трябвало да подпишат споразумение с Европейската изпълнителна агенция за климат, инфраструктура и околна среда за предоставяне на финансиране за предпроектно проучване за нов мост над река Дунав при Русе – Гюргево. Това обяви областният управител Данаил Ковачев в ефира на „България в 60 минути“.

До 2026 г. трябва да са изяснени техническите, финансови, правни и екологични параметри на проекта за новото съоръжение. Предвижда се мостът да бъде комбиниран – пътен и железопътен, като общата му дължина би трябвало да е около 2 км.

Проектът обхваща и изграждане на свързващата инфраструктура в участък от 15 км на територията на всяка от страните. Мостът ще има и директна връзка с изграждащата се в момента автомагистралата между Русе и Велико Търново.

По думите на Ковачев нещата вече се случват реално и това проучване дава ясни перспективи пред града, региона и страната, защото на практика то е началото на изграждането на втори мост тук.

Припомняме, че България и Румъния подадоха през септември 2023 г. съвместното предложение за финансиране по Механизма за свързване на Европа. На база на резултатите от предпроектното проучване, ще се вземе решение за локацията и начина на финансиране на инфраструктурното съоръжение.

Първият мост над Дунав между България и Румъния е построен преди 70 години (1954 г.), а вторият – през 2013 г./при Видин/. От тогава до днес трафикът между двете държави се е увеличил десетократно.

С оглед бъдещото възстановяване на Украйна се очаква потокът от товари по направлението „север – юг“ да нарасне още повече, което прави проектът стратегически важен за целия регион. По последни данни през 2023 г. се отчита ръст с близо ¼ на преминалите автомобили през ГКПП „Дунав мост“ при Русе спрямо 2022 г.

Ежедневно през съоръжението в едната посока преминават по около 5000 автомобила, като над 1000 са тежкотоварните. Само за изминалото денонощие в страната са влезли 1118 камиона, а излезлите тирове от България са 1114.

„Правителството има волята и не дава просто празни обещания, както често е било досега, а напротив предприема действия и прави необходимото област Русе да се развива, а не да тъне в забрава, както е било десетки години“, споделя областният управител. Според него за да се увеличат инвестициите в региона, е крайно необходимо създаването на адекватна инфраструктура, такава за каквото се работи активно през последните месеци.

Като пример той даде първата копка на магистралата „Русе – Велико Търново“ в началото на декември миналата година. Ковачев обясни, че в момента е много важно да се работи активно по подготвителните дейности, сред които е създаването на бетонен възел, който да е в помощ при изграждането на най-трудните съоръжения.

Колкото до настоящия частичен ремонт на Дунав мост областният управител бе категоричен, че такъв е наложителен, тъй като от българска страна сме закъснели с провеждането на основен ремонт. По негови думи се прави всичко възможно да се избегнат задръствания и да се облекчи преминаването, но рехабилитационните дейности са крайно наложителни.

Предстои съоръжението да бъде цялостно ремонтирано, но кога точно ще започнат дейностите все още не е ясно. Очакванията са ремонтът да продължи да около 2 години, като той ще включва цялостна подмяна на асфалтовата настилка, бетонните панели, хидроизолацията, а също и изграждане на нови предпазни огради, маркировка и др.

„Много хора се притесняват, че движението ще бъде силно затруднено, но Ви уверявам, че съм провел множество срещи с представители на всички компетентни институции от Русе и Гюргево, за да подпомогнем организацията и да сведем до минимум дискомфорта за пътуващите. Няма как да не бъде извършен този ремонт, той е изключително наложителен“, коментира Ковачев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X