https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоСиндикат "Образование" предлага междусрочната ваканция да се увеличи заради грипната епидемия

Синдикат “Образование” предлага междусрочната ваканция да се увеличи заради грипната епидемия

“Синдикатът “Образование” анализира решенията на националните общински институции в области, в които е обявена грипна епидемия. Там се налага практиката да се въвежда дистанционно обучение, но дали това е релевантно при наличие на около 30 процента болни ученици и учители? Решението за въвеждане на онлайн обучение е в интерес на учениците, но дали то кореспондира със способността на учителите да изпълняват служебните си задължения тогава, когато са болни? Очевидно не”, се казва в съобщение от Синдиката “Образование”, с председател д-р Юлиян Петров.

Той информира, че по този повод Синдикатът “Образование” към КТ “Подкрепа” е направил национално изследване, с участието на учители и родители. На въпроса: “Правилно ли е решението да се въвежда обучение от разстояние в електронна среда (ОРЕС) ОРЕС, при обявяване на грипна епидемия?”, 89,6 процента са отговорили, че не е правилно и само 10 процента смятат, че това е добро решение.

Интересен е отговорът на участниците на следващия въпрос: “Трябва ли да се осигурява заместващ учител, при онлайн обучение, ако той е болен?”, като само 38,5 процента от анкетираните смятат, че трябва да се осигури заместващ учител, а 50,1 процента смятат, че не трябва.

По отношение на междусрочната ваканция и на въпроса: “Може ли във връзка с нарастващата епидемична опасност, в интерес на учениците, да се удължи еднодневната междусрочна ваканция с няколко дни?”, 69,8 на сто отговарят, че ваканцията трябва да бъде удължена с четири дни, до края на седмицата и да бъде от 5 февруари до 9 февруари. 25,3 процента смятат, че междусрочната ваканция трябва да се увеличи с два дни, а 2,8 процента смятат, че не трябва да се удължава.

Синдикатът “Образование”, във връзка с това изследване, смята, че не е правилно решението да се обявява дистанционно обучение по време на грипна епидемия, защото няма как болни ученици да бъдат принуждавани да се обучават и болни учители да изпълняват своите трудови задължения.

Синдикатът “Подкрепа” ще предложи на Министерството на образованието и науката да увеличи междусрочната ваканция с два или четири дни, в интерес на опазването на здравето на учениците и учителите, се казва в съобщението.

Междусрочната ваканция за учениците в страната е от 3 до 5 февруари, включително, според графика за ваканциите през сегашната учебна година, публикуван в сайта на Министерството на образованието и науката. Вторият учебен срок през учебната 2023/2024 година за учениците от първи до 12-и клас се предвижда да започне от 6 февруари, вторник.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X