https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноФейсбук навършва 20 години

Фейсбук навършва 20 години

На 4 февруари 2004 г. е даден старт на социалната мрежа Фейсбук от Марк Зукърбърг, тогава студент по компютърни науки в Харвардския университет, днес председател и главен изпълнителен директор на „Мета“.

Днес Фейсбук навършва 20 години. През 2021 г. американската компания “Фейсбук” променя името си на “Мета” (Meta), а част от нея са Инстаграм, Месинджър и други платформи.

Освен за комуникация Фейсбук днес се използва и като източник на информация. В средата на м.г. институтът „Ройтерс“ за изследване на журналистиката публикува доклад, според който като основен източник на новини – 76% от анкетираните българи са посочили онлайн източници, включително социалните медии, 63% ползват телевизиите и едва 12% – печатните медии. При социалните медии най-популярен е Фейсбук, като 64% от анкетираните ни сънародници го използват за новини, а 77% – „на общо основание“.

Според проучване броят на активните потребители на социални медии е нараснал до над 5 милиарда, или около 62,3% от човечеството, предаде АФП.

Броят им е нараснал с 5,6% през миналата година, изпреварвайки увеличението на населението на света с 0,9%, се каза в доклада на компанията за медиен мониторинг Meltwater и агенцията за социални медии We are Social.

Социалната мрежа с най-много потребители е Facebook на Meta с 2,19 милиарда. На следващо място се нарежда Instagram на Meta с 1,65 милиарда потребители, плътно следвана от TikTok с 1,56 милиарда.

В доклада се предупреди, че е трудно да се получат точни данни заради автоматизирани акаунти или хора, които използват различни индентификации.

Най-търсеният запис в Уикипедия беше “ChatGPT”, езиковият модел на IA, разработен от OpenAI, което подчертава експлодиращия интерес към изкуствения интелект.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X