https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоНавършват се 146 години от кончината на баронеса Юлия Вревска

Навършват се 146 години от кончината на баронеса Юлия Вревска

На днешния ден се навършват 146 години от кончината на баронеса Юлия Вревска – жената, спасила много животи по време на Руско-турската освободителна война.

Рано овдовяла, графиня Вревска влага всички свои средства в организацията на доброволчески санитарен отряд и самата тя помага като милосърдна сестра на фронта. Юлия Вревска преминава през всички ужаси и мъки на войната. През 1878г., заразена от коремен тиф, умира в град Бяла, където тленните й останки остават завинаги в българските земи.

Отначало Юлия Вревска работи в 45-а военновременна болница в гр. Яш /Румъния/. Ръководена от желание да бъде по-близо до военните действия, на 8 октомври 1877г. идва в България, в Бяла. Тук служи в 48-а военновременна болница, разположена на левия бряг на Янтра, близо до моста на Кольо Фичето, където 5 сестри се грижат за 400 ранени войници. Присъства при тежки операции, превързва и храни ранени войници, пере замърсено бельо…”Ангелът на милосърдието” – така я наричат с обич войниците.

По случай годишнината от смъртта на Юлия Вревска в Беленския музей, в двора на който е гробът й, днес ще бъде открита възпоменателна изложба, в която ще бъдат показани исторически предмети, свързани с епохата, която пресъздава постоянната експозиция. Беленчани и гостите на града ще могат да я видят до 10 март.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X