https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораДаниел Лорер: Независимо от персоналните атаки през последните дни, ротацията ще се...

Даниел Лорер: Независимо от персоналните атаки през последните дни, ротацията ще се случи

„Настоящото упражнение по ротацията съм убеден, че ще се случи въпреки всички телевизионни драми. Независимо от персоналните атаки през последните дни, ротацията ще се случи. Правилно е акад. Денков да бъде външен министър в тази ротация. Лидерите ще решат заедно с лидерите на правителството“, каза депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер в „Тази сутрин“.

По думите му в програмата е записано, че след ротацията Николай Денков ще бъде зам. министър-председател и министър на образованието, но не е записано, че Мария Габриел ще има и двата поста (бел. ред. външен министър и премиер).

„В единия документ пише едно, в другия – друго, декларацията, програмата. Трудно е коалиционни преговори да се водят по телевизията. Когато предизвикваме преговарящите страни да излизат телевизионно и да изявяват своите позиции, това води до ненужна ескалация. От ПП сме на мнение, че ротация предполага естествена смяна на двамата лидери – премиер и вицепремиер по позициите, които са заемали досега. От другата страна смятат, че това е недопустимо и когато излиза по телевизията започва да става твърде остро и не допринася за коалиционния дебат“, посочи Лорер.

„Самата Габриел заяви още вчера – нищо не е договорено, докато всичко е договорено. Нека си свършат спокойно с прегледа на своя кабинет, за да преминем към личностните назначения. В никакъв случай не приемам оплакванията на ГЕРБ, че видите ли те нямат власт. Да не се преструваме – ГЕРБ бяха на власт твърде дълго време. Самият Борисов е председател на външна комисия, г-жа Габриел ще бъде премиер и във външната политика те ще имат добро влияние“, допълни той.

Даниел Лорер коментира смяната на министри при ротацията.

„Министърът на електронното управление и министърът на здравеопазването са тези, които вече сме маркирали като министри, които бихме искали да бъдат сменени, но нашата философия в ротацията е минимални промени“, каза той.

ПП настояват регулаторите да не бъдат избирани директно от партиите, а от борд или съвет по назначенията, а парламентът да избира номинациите, подбрани от този борд. По това предложение обаче няма съгласие от ГЕРБ.

По думите на Лорер преговорите за сухопътен Шенген ще започнат на 31 март и ще бъдат „агресивни и настоятелни“.

Той коментира и проверките на имотната сделка на „Чаталджа“.

„Надявам се всички останали органи, които бяха сезирани да се заемат с това, защото е важно да излязат много бързо със становище, че никаква политическа зависимост. Това са частни сделки на пазарни цени. Когато резултатите излязат, с моя правен екип ще потърсим отговорност от всички, които се опитаха да опетнят името ми. Фирмата е постигнала тази цена на договаряне и ние сме я купили пропорционално“, каза Лорер.

По думите на депутата листата им за евроизборите вероятно ще бъде заедно с ДБ. Вероятно е да се кандидатирам, всеки който иска да бъде евродепутат, трябва да премине през вътрешни избори в партията, каза той.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X