https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораМарк Рюте: България може да стане пълноправен член на Шенген до края...

Марк Рюте: България може да стане пълноправен член на Шенген до края на 2024 г.

“Оптимист съм, че България може да стане пълноправен член на Шенген до края на 2024 година. Наистина съм много горд от това, което страната постигна и ще направя всичко, което зависи от мен”, заяви министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте в отговор на въпрос по повод пълноправното членство на страната ни в Шенген.

Рюте даде съвместен брифинг с българския си колега Николай Денков, който е на посещение в Хага. Там е и министърът на отбраната Тодор Тагарев.

По темата за приемането на България в еврозоната, Рюте изрази оптимизъм, но подчерта, че страната ни трябва да покрие критериите и той ще се съобрази с решението на ЕК по темата.

Двамата премиери обсъждат въпроси от двустранен интерес и от европейския дневен ред, включително теми, свързани със сигурността в Европейския съюз.

Рюте благодари на Денков за посещението и каза, че е уверен, че отношенията между двете държави стават все по-добри. Вносът на български продукти в Нидерландия е на стойност 1,5 милиарда евро. Двете държави работят заедно на ниво ЕС и НАТО, подчерта Рюте.

Той обърна внимание на подкрепата на България за Украйна и важността на страната ни като източен фланг на НАТО. Нидерландският премиер коментира и постигнатото от страната ни по отношение на охраната на въздушното пространство – т. нар. air policing.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X