https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноКъде в Европа хората плащат най-високи данъци

Къде в Европа хората плащат най-високи данъци

Разликите в данъчната тежест върху гражданите на отделните страни в Европа са огромни и поредно стравнително проучване го показва. Както можем да се досетим, със своите 10% върху доходите България е в групата на “оазисите” с най-ниско облагане на личните доходи. В още четири държави – Румъния, Северна Македония, Косово, Босна и Херцеговина, ставката е като нашата – 10 на сто, сочи класация на Euronews, която се позовава на данни на Tax Foundation за 2022 г. При други балкански съседи данъкът за физическите лица е доста по-висок – 40% в Турция и 44% в Гърция.

За нас българите, които отдавна сме свикнали с ниския “десятък”, е трудно да си представим как е възможно някой да дава на държавата половината от доходите си. А точно такъв е случаят в няколко европейски страни. Рекордьорите са Дания с 55,9% подоходен данък, Австрия с 55%, Португалия (53%), Швеция (52,3%), Белгия и Словения (50%). Към тази група спокойно можем да причислим и Нидерландия с нейните 49.5 на сто.

Важно е да се отбележи, че различията са не само в ставките, а и в самите система на облагане. В България ставката е една – 10%, но в повечето европейски страни данъкът е “прогресивен”, има скала на ставките, така че по-високите доходи се облагат с по-голям процент. Цитираните в класацията проценти са пределните.

Освен това не е важен само размерът на ставката, но и върху каква база се начислява и за какво се правят удръжките. В скандинавските страни значително част от събраните данъци се връщат обратно на данъкоплатците под формата на различни социални помощи и улеснения – вкл. в образованието и здравеопазването.

Отделен въпрос е, че всяка държава си има специфична система от данъчните облекчения и преференции, които варират силно и в някои страни сериозно намаляват реалния размер облагаемия доход, в други не толкова.

В някои държави удръжките за социално осигуряване са част от подоходния данък, в други като България тези вноски са отделно.

Трябва да си даваме сметка и за друго – когато става дума за богата държава, в която заплатите са високи и имат голяма покупателна способност, дори след 50% удръжки остава достатъчно голяма сума за харчене.

Белгия е интересен случай. Там данъкът за добре печелещите и без друго е висок – 50%, а бремето е още по-тежко за хората, които нямат семейство и деца. Те дължат и вноска, подобно на някогашния “ергенски данък” в България, с което удръжката от заплатата може да надхвърли 60%.

Авторите на проучването пресмятат, че белгиец с годишен доход 45 000 евро след удръжките реално получава по 1867 евро на месец. Това е доста обезсърчаващо, защото на практика сваля дохода му до нивото на на минималната заплата за страната, която е 1994 евро на месец (пред данъците).

В последните години все повече белгийци роптаят, че плащат големи данъци, а държавата не им осигурява “скандинавско благоденствие”.

Датчаните не мърморят, че държавата ги “дои”, защото вярват, че си заслужава. Събраното в бюджета отива за обществени блага и помощи. Образованието там е почти безплатно.

Шведите също не роптаят срещу високите данъци, защото се радват на отлични обществени услуги. Skatteverke – шведската “НАП,” е сред държавните институции, които имат най-високо доверие.

В България обаче не е така. На фона на непрекъснати скандали за данъчни измами и източване на НОИ, здравната каса и разни други фондове у хората липсва увереност, че парите им се харчат по предназначение и че си заслужава съвестно да си плащат данъците и осигуровките.

Къде са най-високите ставки , %

Дания 55.9

Австрия 55

Португалия 53

Швеция 52.3

Белгия, Словения 50

Нидерландия 49.5

Испания 47

Германия, Франция, Обединено кралство 45

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X