https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноНова конспиративна теория: Прокълнат диамант е причината крал Чарлз III да се...

Нова конспиративна теория: Прокълнат диамант е причината крал Чарлз III да се разболее от рак

В социалните мрежи се появи нова конспиративна теория, която е базирана на дългогодишната история на диаманта Кохинор. Според много потребители скорошната диагноза на крал Чарлз III се дължи именно на проклятие, което тегне върху кралското бижу.

Диамантът Кохинор, който е вграден в една от кралските корони, има дълга история. Той е добит от мини в Индия преди хиляди години. Според хиндуиските вярвания диамантът е бил почитан от богове като Кришна, въпреки че носи със себе си проклятие.

Кохинор е в основата на много интриги в кралския двор на Индия през годините, докато през средата на XVII век не става част от британските кралски бижута.

Векове наред Индия е единственият източник на диаманти в цял свят. Чак през 1725 г. са открити диамантени мини в Бразилия. Като част от индийската традиция бижутата са тези, които издавали статута на благородниците, а не дрехите.

Първото споменаване на диаманта Кохинор е от 1628 г., когато е бил част от кралски трон заедно със стотици други бижута.

През 1739 г. персийският лидер Надер Сах завладява Делхи и си тръгва с тонове злато и скъпоценности. Според записаното в историята Сах е имал нужда от 700 слона, 4000 камили и 12 000 коня, които да дърпат натоварените със съкровище превозни средства. Сред тях е и тронът с диаманта Кохинор.

Години наред диамантът се предава от ръка на ръка и е в основата на редица кървави конфликти. Бавно се връща обратно в Индия, където обаче нахлуват британците. За тях Кохинор се превръща повече в символ на влияние и сила, отколкото в красив обект. Историците сравняват диаманта с единствения пръстен от сагата на Дж. Р. Р. Толкин „Властелинът на пръстените“ – един диамант, който властва над всички останали.

Така Кохинор става собственост на британското кралско семейство и кралица Виктория. Бижуто става част от задължителните регалии в семейството, като дори е преработено. Диамантът, който познаваме сега, е с различна форма и два пъти по-малък от оригинала.

В Индия, както и във Великобритания, бързо се разпространява мит за проклятие, което тегне над Кохинор. Според историята на бижуто всяка една династия изчезва след като притежава скъпоценния камък.

Уилям да отмени почивката си и да поеме част от публичните задължения на краля
Според индийско описание на диаманта „този, който притежава диаманта, ще притежава и света. Но ще познава и всички му нещастия. Само Бог или жена могат да го носят без последици“.

Поради тази причина британците много внимават камъка да се носи само от жени – от кралица Виктория до кралица Елизабет II.

И така стигаме до крал Чарлз III – първият мъж, носил диаманта Кохинор в короната си от векове.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X