https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоВКС отмени отказа на съда в Търново да смени пола в документите...

ВКС отмени отказа на съда в Търново да смени пола в документите на трансжена

Върховният касационен съд отмени влязло в сила съдебно решение на Окръжния съд във Велико Търново, с което е отказано на трасжена да смени пола, имената и ЕГН-то си.

Делото е образувано по молба на Петра Христова от Горна Оряховица, която от години води битка за нова самоличност. Тя стана и първата българка, осъдила страната ни в Страсбург и получи 7500 евро обезщетение за нарушени човешки права.

Транссексуалната жена, която е магистър по английска филология и бакалавър приложна лингвистика, чака от края на 2022 г. да получи документи с женска самоличност на база на решението от Европейския съд по правата на човека.

Тълкувателното решение на КС от 20.02.2023 г. за смяна на пола обаче бе аргумент това да не се случи.

Петра не се примири и отново потърси правата си в съда. “…за да бъдат отстранени последиците от констатираното с решението на ЕСПЧ нарушение на чл.8 ЕКЗПЧОС, произтичащо от липсата на анализ на индивидуалното положение на молителя и от нарушаване на баланса между личните му интереси и т.нар.обществен интерес, е необходима отмяна на влязлото в сила решение и възстановена висящността на производството”, се казва в решението на тричленния състав на ВКС с председател Жива Декова.

Върховните съдии връщат гражданското дело в Търново за разглеждане от друг състав.

От 2019 г. Петър/ Петра да стане жена по документи. Районният съд в Горна Оряховица уважава желанието й но Окръжният съд във Велико Търново, който разглежда делото на втора инстанция, отменя решението. Той изтъква, че полът е биологично състояние от раждането и не подлежи на промяна. Магистратите казват още, че дори и да се установи, че човекът се самоопределя като жена и е започнал хормонална процедура, законите ни не позволяват промяна на пола в гражданските регистри. ВКС не допуска обжалване и случаят стига до Страсбург.

Трансформацията на момчето Петър Христов в едно необикновено момиче тръгва, когато е на 17 г. “започнах да приемам хормонални препарати изцяло на своя глава. Вече бях навлязла в пубертет, изпитвах отвращение от себе си”, разказа Петра пред “24 часа”.

През януари 2022 г. в клиника в Гърция премахнали оперативно мъжките й полови органи, а през май се сдобила и с импланти за бюста.

“Това е нещо, което си го имаш, то е естествено. Изваждаш го навън, вместо да го таиш в себе си. Промених тялото си. Това е начин да съм пълноценна и да мога да живея нормален живот”, обяснява Петра.

Заради административните спънки обаче, тя казваше, че се чувства в затвор в собствената си държава. Сега отново има надежда, че ще успее да заличи всяка следа от рождения си пол.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X