https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоАбонатите на „Networx“ ще получават есемеси този уикенд

Абонатите на „Networx“ ще получават есемеси този уикенд

Днес и утре абонатите на „Networx“ могат да очакват есемеси, с които ще им бъде напомнено да платят сметките си до 29 февруари включително. Причината е, че от 1 март влизат в сила промените, свързани с новия собственик. Всички фирмени каси затварят и плащанията ще бъдат преустановени за неопределено време, докато системата мигрира към новия собственик „Виваком“.

През това време услугите няма да бъдат спирани за абонатите, които дължат пари. Касата в блок “Мадара“ ще продължи да работи по-нататък, но първо ще бъде временно затворена за ремонт. Ще има и затруднения за абонатите, които ще искат да платят в началото на следващата седмица, тъй като от 19 до 21 февруари служителите в някои от касите ще са изпратени на обучение от новия собственик.

Възможно е след стартирането на софтуера да има множество струпвания на хора в основния офис на новия оператор. Затова се препоръчва да се обмисли възможността в оставащите дни на месеца да се направи авансово плащане за следващите 1-2 месеца, с цел да се избегнат опашките и излишните неудобства. Плащането за по-дълъг период може да не е изгодно за клиентите, тъй като не е ясно какво ще е качеството на услугата и каква ще е новата цена след актуализацията, която евентуално ще се случи през април, пише Русе Медиа.

Всички абонати ще получат друг есемес на телефона си, който ще указва новите им клиентски номера, с които ще могат да извършват бъдещите си плащания. Досега се ползваше потребителско име, генерирано от самия потребител, но вече ще има клиентски номер по подобие на комуналните услуги – ток, вода. Възможно е да има и единични случаи, при които абонатът да не получи есемес, ако не е актуализирал данните си относно телефонния си номер или има само стационарен телефон.

Намеренията са да се изравни датата за плащане на всички абонати, а от „Виваком“ обещават да разпратят новите клиентски номера в кратък срок. Едва след миграцията на системата и получаването на номерата ще могат да се извършват отново плащания – на касите на „Виваком“ и в пунктовете на Изипей. В момента се работи по въвеждане на услугата юридическите и физическите лица да могат да правят плащания и през интернет и да получават фактура.

Все още не е ясно кога ще приключи прехвърлянето на системата от „Networx“ към „Виваком“ и кога ще може да се плащат сметките към новия собственик. Затова абонатите е най-добре да изчистят задълженията си до края на февруари, докато още фирмените каси работят.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X