https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоБогомил Манчев: Площадката на АЕЦ"Белене" е златната ни мина

Богомил Манчев: Площадката на АЕЦ”Белене” е златната ни мина

Подписването на споразумение за строежа на два нови блока на АЕЦ “Козлодуй” между България и САЩ е изключително важно и много положително. Това каза председателят на Българския атомен форум Богомил Манчев в предаването „Говори сега” по БНТ.

Според него няма причина Еврокомисията да не ратифицира подобен документ. Едва след това двете страни могат да извървят пътя през своите парламенти, обясни експертът. Срокът за пускане в експлоатация за Седми блок, заложен в споразумението, е 2034-2035 г., а за Осми – около 2038 г.

До 2 февруари е бил крайният срок за подаване на документи от страна на компаниите за избор на строител. Четири от петте компании не са отговаряли на заложените критерии и така „Хюндай” остава единствената възможна. Едва след като „Хюндай” сключат договор с „Уестингхаус” ще разберем реалната цена на проекта за изграждане на двата блока, обясни Богомил Манчев. Първоначално обявената цена от 14 милиарда долара обаче ще бъде по-висока, смята експертът. Една от причините за това е старата помощна инфраструктура на площадката на атомната централа, която изисква допълнителна модернизация.

До 2051 г. страната трябва да има изградени четири ядрени блока. Следващите два според него трябва да бъдат на площадката на АЕЦ „Белене”. „Площадката е златната ни мина, защото най-трудното в света е имате лицензирана площадка в гъсто населен район, а Европа е гъсто населен район. Двата блока ще заменят Пети и Шести, които се закриват 2051 г., а с другите два ще успеем да компенсираме около 70-75% от енергията, която произвеждаме днес от въглища, която вече е безумно скъпа”, обясни експертът.

По думите му в региона вече се наблюдава дефицит на електроенергия и скоро няма да можем да си купуваме.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X