https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораРумен Радев: Застанал винаги очи в очи със своя народ, Левски спечели...

Румен Радев: Застанал винаги очи в очи със своя народ, Левски спечели най-важната си битка – пробуди порива към свобода

Почтен и решителен, скромен и всеотдаен, застанал винаги очи в очи със своя народ, Левски спечели най-важната си битка – пробуди порива към свобода, кали нрава на българите, положи здравите темели на бъдеща България. Това заяви президентът Румен Радев в словото си по време на възпоменателната церемония по повод 151-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Националната ни история пази спомен къде са отеквали стъпките на дякона, колко са създадените от него революционни комитети, кои са имената на най-близките му другари, посочи президентът и допълни, че за нас потомците най-истинският, най-живият спомен и образ за Апостола се крие в думите, в писмата, в легендарното му тефтерче.

Изправяме се отново край лобното място на Апостолът на свободата, за да си припомним делото и заветите му. Почтен и всеотдаен, застанал до своя народ.

„Националната ни история пази спомен къде са отеквали стъпките на Апостола. За нас, потомците най-живият спомен и образ за Апостолът се крие в легендарното му тефтерче. Словото му продължава да носи своя духовен заряд”, изтъкна той.

„Апостолът на свободата не празнословеше, не обещаваше напразно, думите му не радваха себелюбивите, но навсякъде го слушаха притихнали, защото думите му бяха силни, истински и разбуждащи. Понякога горчиви, но винаги необходими. Всяко поколение води своята неизбежна борба за справедливост и достойнство. В оскотялото ни време в ротация на принципи и ценности, сред брокери на несвобода, Левски изглежда болезнено недостижим, но макар и недостижим той никога не крачи самотен. Милиони българи продължават да следват заветите на Левски. Пътят към Левски е труден и стръмен и по него се върви с дела”, подчерта президентът на Република България.

„Поклон пред паметта и безсмъртното дело на В Левски. Да живее България!”, завърши Румен Радев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X