https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаАндрей Новаков: Еврото не предизвиква покачване на цените, а понижава лихвите и...

Андрей Новаков: Еврото не предизвиква покачване на цените, а понижава лихвите и помага на туризма

“Много хора вярват, че ще обеднеят, ако се въведе еврото, това означава, че трябва да ставаме все по-добри в обясняването защо не е така. Нито едно правителство, без значение къде е в политическия спектър, не е обмисляло сериозно излизане от еврозоната. Това трябва да говори достатъчно”, заяви евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков по време на конференция за бъдещето на финансовата интеграция на ЕС, организирана от евродепутата. Емил Радев.

Той подчерта, че няма държава, която да е обедняла след приемането на еврото, а част от проблема в Хърватия обясни с недобросъвестните търговци, които са спекулирали с цените особено в първите месеци след въвеждане на еврото.

„Самата валута не предизвиква покачване на цените“, категоричен бе той.

Новаков обясни, че с приемане на еврото лихвите по кредитите ще се понижат, защото еврото е по-сигурна валута от лева, а по този начин рискът за банките е по-малък.

Въвеждането на еврото ще даде и положителен тласък на туризма в България, уверен е евродепутатът.

„Заради съчетаването на ефекта на влизането в Шенген и Еврозоната, през изминалото лято в Хърватия е имало повече туристи, отколкото в Италия. Не се налага да смяташ курсове, да търсиш change бюра, да се чудиш какво да правиш с остатъка от парите след края на почивката и т.н.“, даде за пример Новаков.

„Влизането в Еврозоната е без алтернатива! Никой няма да посегне на историята и националната ни идентичност. Няма да се чувстваме по-малко българи от това, че сме въвели еврото“, заяви още евродепутатът.

“България ще е по-достъпна за търговия и туризъм. Ползите, спрямо потенциалните опасности са много повече. Хората, които най-силно се страхуват, е поколението на моите родители: преживели пирамиди, деноминация, фалиращи банки, приватизация, слагане на нули, махане на нули, хиперинфлация, галопираща инфлация”, каза още Андрей Новаков.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X