https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораАсен Василев с коментар за обединяването на НАП и Агенция „Митници“ в...

Асен Василев с коментар за обединяването на НАП и Агенция „Митници“ в единна приходна агенция

Финансовият министър Асен Василев заяви, че в Министерство на финансите се сформира работна група, която да обследва обединението на НАП и “Агенция Митници” в единна приходна агенция.

По думите му това се прави с цел по-ефективно събирането на мита данъци и акцизи в държавата, както и от гледна точка на оптимизация на държавната структура.

“Това не е нещо ново или изключително, общи данъчни или митнически агенции има в Дания, Естония, Ирландия, Испания, Латвия, Полша, Португалия, Словакия, Словения и Унгария”, допълни Василев. “Това е подход, който се използва и в Англия и в Америка”.

Василев допълни, че приходната част на бюджета върви изключително добре.

“До момента от началото на годината към 19 февруари сме събрали с 680 млн. лева повече, отколкото същия период на миналата година”, заяви финансовият министър.

„Увеличението е както следва – 9,2% за осигуровки, 13,9% за данъци и 11,2% от ДДС от внос и акциз. Движим се по-добре от заложеното в приходната част“, допълни той.

Василев коментира, че сега е изключително удобен момент за сливането на НАП и агенция “Митници”.

Василев обясни, че до края на 2024 г. се очаква решение и за сухопътния Шенген, което ще доведе до реорганизация на митниците.

„Най-вероятно в началото на 2025 г. ще бъдем приети в Шенген. Имаме работна група, която да обследва процеса по обединение, то няма да стане бързо, но трябва да се направи нова организация наведнъж. В нея има представители на НАП, данъчна администрация, юристи от МФ. Така ще може да се подготви всичко като концепция и законодателна база, така че да не се отрази на добрата събираемост. Преструктуриране със сигурност ще бъде нужно. Проектът трябва да мине обществено обсъждане и гласуване през парламента. Общите администрации ще се оптимизират, информационните системи вече са вързани. До края на годината трябва да имаме законодателната база. Имаме предварителен анализ до какво ще доведе сливането”, посочи той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X