https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораРадев: Създаването на една престъпна структура в съдебната система без политиците няма...

Радев: Създаването на една престъпна структура в съдебната система без политиците няма как да се случи

“Трябва да разберем, че сигурността е ключова за България”, заяви пред медиите президентът Румен Радев.

“Българската армия се сблъсква с много проблеми – недостиг на ресурси, технологична изостаналост. <Вече 2 години близо до нас бушува война, която драстично промени средата за сигурност”, заяви той.

По думите му усилията на цивилното и военното ръководство на Министерството на отбраната (МО) да гарантира минимум отбранителни способности с тази сложна обстановка не стигат.

“Националната сигурност се гарантира не само от МО, а от редица важни и отговорни институции. Ключов елемент от сигурността е да имаме способна, модерна, високотехнологична, обезпечена с подготвен личен състав българска армия. Най-големият проблем е отходът на хора от армията, задълбочаването на некомплекта”, допълни Румен Радев.

Във връзка с предстоящата ротация, той заяви, че не може да коментира кой ще бъде следващият външен министър, но напомни, че тези препирни късат още повече нишката между управляващи и граждани.

На въпрос какво ще се случи с консултациите, които предстоят, Радев потвърди пак, че ще действа съгласно Конституцията.

Относно масовите оставки в Прокуратурата и Нотариуса, президентът отговори, че мисли, че всички са наясно, че създаването на една подобна престъпна структура без политиците няма как да се случи. “Отстраняването на един такъв тумор и недопускането на подобни практики за в бъдеще изисква да се стигне до края и да се стигне до разкриването на политическите зависимости. Това очаква обществото ни. Това е тест, но и възможност за съдебната система, за изпълнителната власт, за Народното събрание да решат този случай. Дали анкетната комисия в НС ще има волята или желанието да разкрие политическите зависимости, от това ще проличи доколко и нашият парламент желае да бъде ангажиран с решаването на този казус”, посочи Радев.

“Има една граница, която ако се подмине, може да има големи последици”, напомни той.

Заради оплакването на Асена Сербезова, държавният глава заяви, че подобни сигнали от служебни министри не е имал.

Във връзка с това, че той ще създаде партия “3 март”, Радев заяви, че това е национален празник на Република България и напомни, че скандалите не произвеждат резултат.

Държавният глава прие почетния гвардейски караул, с който по традиция се открива Годишната конференция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X