https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораРадев: Изпращането на войски на НАТО в Украйна значи глобален сблъсък

Радев: Изпращането на войски на НАТО в Украйна значи глобален сблъсък

“Изпращането на войски на държави от НАТО в Украйна, макар и на основата на двустранни споразумения, крие риск от глобален сблъсък”, предупреди президентът Румен Радев на съвместна пресконференция със словенската си колежка Наташа Пирц Мусар.

Двамата обсъдиха рисковете пред региона заради войната на Русия в Украйна, кризата в Близкия Изток, повишеният миграционен натиск, нарушена верига от доставки, енергийната криза, предава БНР.

България и Словения са от двете страни на Западните Балкани и са ангажирани да работят за стабилността в региона, подчертаха двамата президенти.

Румен Радев и Наташа Пирц Мусар изразиха тревога от войната на Русия в Украйна. “Стратегията за постигане на победа на бойното поле с военни средства не дава резултат вече две години, расте броят на жертвите, повишава се рискът от глобален сблъсък”, подчерта Радев и добави, че следи с нескрита тревога срещата в Париж за Украйна, организирана от президента Еманюел Макрон.

“Започва да се тества общественото мнение за изпращане на войски на отделни държави. Всички ние виждаме, че стратегията за даване на още, още и още оръжия явно не дава резултат. И трябва да бъдем много внимателни, защото големият проблем вече не е в оръжията. Големият проблем е, че свършват хората на бойното поле. Аз вярвам, че европейските лидери ще проявят достатъчно разум и един много балансиран подход в подкрепата към Украйна, така че да не стигаме до извънредна ескалация, да не стигаме до риск от трета световна война и ядрен конфликт. Защото изпращането, макар и на основата на двустранно споразумение, на войски от НАТО-вска страна в Украйна означава глобален сблъсък”, смята президентът Радев.

Радев призова премиерът Николай Денков, който беше на посещение в Украйна, да даде повече разяснения за това, което той вчера изложи като готовност за двустранно споразумение за сигурност между Украйна и България: „Ние не можем да изоставим Украйна сама, но не можем да си позволим и необмислени действия, които да доведат до глобален военен сблъсък. Очакваме балансиран решения, разумен подход най-вече от страна на българското правителство”.

Двамата президенти са на мнение, че не може да има сигурност в Европа без стабилност в Западните Балкани.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X