https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораДенков: Няма да изпращаме войници в Украйна

Денков: Няма да изпращаме войници в Украйна

“Доволен съм че мога да внеса повече яснота по теми, които наистина са взривоопасни и опозицията се опитва да ги използва. Още преди 3 месеца казах, че докато съм премиер няма да има решения за изпращане на български войници в Украйна”.

Това заяви пред депутатите премиерът Николай Денков. Той и министърът на отбраната Тодор Тагарев бяха повикани в Народното събрание, за да обяснят какво е отношението на България към появилите се заявки, че западните държави може да изпратят войски в Украйна, както и какви ангажименти са поемали на срещите си в чужбина.

“Това, че чужд политик е решил да го постави като въпрос, е негово право. Няма нито едно решение на Министерския съвет, което да не съответства на решенията взети в тази зала. Такъв въпрос не се обсъжда”, увери Денков за изпращането на войските.

“Посещението ми в Украйна също е подчинено на решенията на парламента и на Министерския съвет, които са публично известни. За да прекратя всякакви спекулации, декларацията, която подписахме с украинският премиер Денис Шмигал е качена на сайта на Министерския съвет”, продължи той.

“Декларацията, която подписахме с министъра на отбрана на Украйна, няма нужда от ратификация, защото не поема допълнителни и нови ангажименти. За момента не се обсъжда споразумение за отбрана с Украйна. Да, ще обсъдим дали да се сключва такова, но за момента такова решение няма. То ще бъде внесено за ратификация в Народното събрание”, увери Денков.

“Подписах с г-н Ростем Омеров писмо за намерение. То е общ текст, в който потвърждаваме готовността си да помагаме на Украйна, но разширяваме дейностите в областта на образованието и подготовката. Ние имаме такова решение на парламента и при заявка от украинската страна имаме готовност да ги реализираме”, коментира военният министър Тодор Тагарев за това какви документи е подписвал той заедно с украинския вонене министър.

“Ние не сме страна по двустранните споразумения за отбрана. Те са за даване на сигурност на Украйна в случай, че войната приключи и тя отново е обект на агресия, без да е член на НАТО. То е в унисон с решението на Г-7. България не обсъжда и няма намерение да обсъжда изпращането на български военнослужещи в Украйна”, увери на свой ред и Тагарев.

Как Украйна преговаря за членство в НАТО и ЕС, след като е във война, настоя да знае пък Ивелин Първанов от “Възраждане”

“ЕС и НАТО за разлика от други организации и държави спазват договорите, с които са създадени. Затова и в преговорите с Украйна е включено, че те ще се присъединят, когато конфликтът приключи. Той бе започнат от режима на Путин и той ще приключи, когато той изтегли войските си. Всеки, който помага на Русия всъщност работи срещу националния интерес на внимание. Нека да обърна внимание, включително и тези, които ходят на инструктаж в Москва (б.р. – миналата седмица в Русия се оказаха депутати от “Възраждане”. Те бяха поканени на визита от партията на Владимир Путин). Искам ясно да кажа на хората които подкрепят възраждане, че днес русия е тази, която потиска в окупираните територии българите и хората с български етнически произход, защото не им позволяват да учат на майчиния си език. Русия е тази, която потиска етническите българи в тези региони”, каза още премиерът.

Планира ли се изпращане на войски в Молдова?, попита Атанас Зафиров от БСП.

“Никога по никакъв повод не е обсъждано и не са поемани никакви ангажименти за изпращане на български войници в Украйна. Колкото пъти попитате този въпрос, толкова пъти ще получите същия отговор. Не се опитвайте да пъхнете думи на други държавни ръководители на суверенни държави в нашите уста. Единствената причина да го правите е да плашите хората. Никой не може да изпрати войници без решение на Народното събрание. Това го знаете много добре”, настоя Денков.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X